ГЕРБ-Сливен: Купувачът на сградата на бившата Популярна банка да бъде задължен да построи Куклен театър

25.09.2013 / 20:10

Групата на ГЕРБ в Общински съвет-Сливен ще поиска кметът да оттегли предложението си за продажба на сградата на бившата Популярна банка на предстоящата сесия на 26 септември. Това заяви председателят на групата Димитър Митев след заседание на общинските съветници. ГЕРБ ще предложи да се изготвят проект за Кукления театър и план-сметка за средствата, необходими за изграждането му. Освен това, да се вмени задължение на купувача да построи сградата на определено от общината място. След като това бъде направено, предложението да се постави на гласуване в Общинския съвет.

„Ако кметът не се съобрази с нашето искане и не оттегли настоящото предложение, ние ще гласуваме против, защото не му вярваме. Парите от продажбата на сградата ще бъдат използвани за други цели и всъщност волята на държавата, която ни е предоставила сградата за куклен театър, няма да бъде изпълнена и ще продължим да плащаме непосилни наеми”, каза Димитър Митев .

 

Друга точка в дневния ред е учредяване на безвъзмездно право на ползване на читалище „Константин Константинов върху имоти-частна общинска собственост. ГЕРБ ще настоява в предложението за бъде включен и имота на художниците, в противен случай групата няма да го подкрепи.

„По отношение предложението за одобряване на числеността на структурата на общинската администрация нямаме основание да гласуваме „за”. Това е едно към едно старото предложение. Това е преливане от пусто в празно. Едни хора се местят от едно място в друго. Освен това ние и кметове на ГЕРБ сме недоволни от дейността на звеното за развитие на населените места”, каза Димитър Митев.

 

Групата на ГЕРБ няма да подкрепи и т. 29 – за предоставяне под наем или аренда на свободни земи от общинския поземлен фонд. Според общинските съветници от ГЕРБ с това предложение се дават големи правомощия на кмета да се разпорежда със земи от фонда.

„Комисията по нормативна уредба препоръча тази точка да не бъде включена, защото е незаконосъобразна, но въпреки това тя е в дневния ред. Ако гласуваме това предложение, даваме право на кмета да разпорежда с тази земя без санкция на общинския съвет. Това са неограничени правомощия - повече от тези, които му дава закона”, допълни Димитър Митев.

 

Другото смущаващо предложение е за закупуване на високопроходим автомобил за общинското предприятие „Земеделие, гори и водни ресурси”. „Няма да го подкрепим, защото няма никъде не пише какви са параметрите на автомобила, цената му и как ще бъде избран доставчик. Крайно време е общината да започне да се съобразява със законите, а не с това какво й трябва, и да разчита само на това, че кмета ще наложи своето мнение над съветниците”, категоричен е Митев. Той изрази безпокойство от факта, че при едни от най-важните договори като тези за сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване има проблем с избора на нов изпълнител и обществените поръчки или са атакувани, или КЗК връща решенията. „Това води до извод, че администрацията на кмета в сферата на обществените поръчки е много слабо подготвена. Обаче, почти същата администрация работеше и в предишния мандат, но такива проблеми нямаше. Това говори, че някой иска нарочно да протака, защото докато траят всички тези процедури, „нашата” фирма продължава да обслужва депото, да озеленява и сметосъбира”, каза още Димитър Митев.

 

Той смята, че прокуратурата трябва да се самосезира във връзка с изнесена от медиите информация относно констатация на КЗК за открити нарушения, сред които и подмяна на документи от страна на общината, при подготвянето на документацията при избор на изпълнител за сметището в Сотиря.

С това решение Комисията за защита на конкуренцията отменя решението на кмета на общината за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка за сметището. „Ако има подмяна на документи, това е престъпление и прокуратурата в Сливен трябва да се самосезира”, каза Димитър Митев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев