Парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на Михаил Миков и внесе втори вот на недоверие по същата тема

---
26.09.2013 / 15:28

Народни представители от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание искане за оставката на председателя на парламента Михаил Миков.

 

„Мотивите за исканата оставка са погазване на правилника на Народното събрание и провеждане на едно нелегитимно заседание“, заяви депутатът Десислава Атанасова. Тя посочи, че искането е подписано от всички депутати на ГЕРБ.

 

„Смятаме, че няма нужда от Миков, той е безполезен. Беше избран по абсолютно криминален начин. Квесторите вършат чудесна работа,защото те броиха колко народни представители са в залата, така че от него няма необходимост”, заяви Атанасова.

 

„Ние сме с усещането, че вече се върнахме преди 1989 г., когато наличието на Тодор Живков, Милко Балев и Станко Тодоров в залата бяха достатъчни, за да има заседание на Народното събрание. Днес факт е, че се проведе едно политическо отчетно събрание за работата на кабинета и вътре са само Местан и Станишев, който вчера се успа, а днес все пак се появи”, допълни Атанасова.

 

„Вчера казаха, че със своите действия ние вдигаме цената на „Атака”. На мен ми е много интересно каква е цената в момента, с колко е вдигната и как се плаща тази цена“, посочи още Атанасова. Според депутата Красимир Велчев дори от „Атака” има хора, които в медиите заявяват, че министерството на инвестиционното проектиране е излишно. „Значи те са получили партийно нареждане да не присъстват в зала, за да не изказват мнения. Ние искаме да чуем дали има против. Трябва да чуем мнението на „Атака”. Те в парламента ли са, подкрепят ли правителството”, коментира Велчев. Той посочи, че ако „Атака“ влезе в НС, ще има кворум.

 

„Вероятно председателят на парламента Михаил Миков ще отговори къде е парламентарната група на „Атака”. Всеки, който няма да присъства в пленарно заседание, уведомява ръководството на събранието“, обясни Десислава Атанасова.

 

 

Разисквания не текат, заседанието не е легитимно. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова, която заедно с Димитър Главчев, Димитър Лазаров и Красимир Велчев внесоха в деловодството на парламента нов вот на недоверие към правителството по същата тема. „Виждаме абсолютно пагубно, брутално погазване на Конституцията и на правата на българските граждани, погазване на парламентарния правилник. В момента без наличие на кворум и без присъствие на вносителя на вота, незаконно се провеждат фалшиви и фиктивни словоизлияния пред камерите на БНТ под претекст, че има внесен и разглеждан вот. Внесохме същия вот на недоверие към правителството за пълен провал в инвестиционната политика”, коментира Павлова. Тя допълни, че ще поискат стенограма от заседанието и на нейна основа ще бъдат сезирани компетентните органи.

 

До края на деня от ГЕРБ ще внесат искане за оставката на ръководството на Народното събрание. „Подготвяме и искане за оставка на ръководството, поради нелегитимно заседание. Не приемаме това, което се случва в пленарна зала“, обясни Димитър Главчев . По думите му това, което се случва няма как да бъде охарактеризирано в правния мир. Според Главчев не може ръководството на Народното събрание да погазва собствените си правила. „И тримата действаха в синхрон. Г-н Бисеров не ми даде елементарна процедура да искам с електронната система преди гласуване, както е записано в правилника”, допълни той. . Ръководството не прие никакви доводи, поради което искаме оставката на ръководството, категоричен беше Димитър Главчев.

 

„Такова преброяване - на глава, без да е ясно кой присъства и кой не, се правеше в едни отминали години, когато 90% гласуваха и се брояха, че всички са „за”, каза още Димитър Лазаров.

 

Свидетели сме на едно политическо насилие в българския парламент, каза депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. „Присъствието и кворумът в зала са политическата воля на всеки един народен представител. Физическото присъствие не значи политическо присъствие. По този начин те нарушават волята на народните представители. В понеделник се навършиха 67 години от убийството на политически лидер, което те са направили през 1946 година. Сега сме свидетели и на политическо насилие в българския парламент. Аз си го обяснявам с това – вътре в парламента са всички бивши ченгета и доносници на Държавна сигурност. От тях освен политическо насилие никой нищо не е очаквал”, заяви Велчев.

 

„Обществото си задава въпроса защо напрежението расте – ако трябва отново ще напуснем парламента, но няма да позволим да бъдем политически насилвани и да се гаврят с най-голямата политическа сила”, коментира той.

 

Според Велчев управляващото мнозинство се възползва от това, че Конституционният съд не може да взима отношение по правилника на Народното събрание.

 

„Има ли морал, има ли етика или се връщаме към 1946 г., когато по този начин са се разправяли с опозицията – чрез насилие”, коментира Велчев. Той обясни, че от ГЕРБ не са бойкотирали заседанието на Народното събрание. Предварително е нагласено и една политическа сила липсва, заяви той. „Ще проведем този вот тогава, когато присъстват всички политически сили. Ние не казваме, че бягаме от вота”, заяви Велчев.

 

„Ние съкратихме с 20% бюджета и разходите на Народното събрание, съкратихме с 30% автомобилния парк. Сега по принципа на коалицията, както и при предишната тройна коалиция, раздават пари от бюджета, назначават си свои хора. Няма да участваме в това разграбване”, заяви Велчев.

 

Докато не осигурят кворум в зала, ние няма да гласуваме, каза той.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев