Бойко Борисов: Този парламент трябва да се разпусне и да има нови избори

Бойко Борисов
27.09.2013 / 14:24

За пореден път се показа, че този парламент трябва да се разпусне и да има нови избори. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след проваленото заседание на Народното събрание поради липса на кворум. „Ние няма какво да си дебатираме с тези хора. Те са нелегитимни”, посочи Борисов.

 

Той е категоричен, че със 111 души БСП и ДПС не могат да осигурят кворум, а това е задължение на управляващите. „Ние сме в парламента. Ако имаше 120 души в залата, ние щяхме да влезем. И понеже вчера бяхме в залата, но днес като прегледах пресата, партийната, щото тя стана изцяло партийна, всички казват, че БСП ни надхитрили. Щом ще се надхитряме, днес кой ги надхитри?”, коментира Борисов. Лидерът на ГЕРБ отново призова Лютви Местан и Сергей Станишев да проведат избори, на които да спечелят легитимно и да възстановят доверието в институциите. По повод поведението на ГЕРБ и бойкотирането на работата на парламента Борисов заяви: „Това е единственият законен начин да докажем, че този парламент е нелегитимен и ние го направихме”. Според Бойко Борисов БСП, не е в състояние да управлява, те нямат нито моралното, нито физическото право

 

„Ние всеки ден сме в зала. Всеки ден сме в парламента. Както г-н Местан каза – физически или ментално. Физически виждате – ние сме в парламента. Това, че те вчера с трикове се опитаха да броят овце как се броят. Дадоха на някакви хора, които изтичаха и казаха – да, има кворум, нещо абсолютно недопустимо. Беше зачеркната електронната биометрична система вчера при гласуването. Миков се усети, че не е никакъв председател и каза – дайте да преброим, но Мая Манолова, която освен военно министерство, явно командва и парламента, го дръпна за ръкава и му каза – няма да броиш”, коментира още Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ посочи, че френската преса и цяла Европа знаят, че това правителство и БСП специално, са подвластни на „Атака” „Дори разбрах, че г-н Станишев преди малко е казал, че другата седмица щял да заработи ритмично парламентът. Значи те са се разбрали вече с „Атака” да се върнат”, коментира Борисов. „Те разрушиха доверието в институцията само с това, че се съюзиха с „Атака”. На въпрос - каква е разликата между сегашния и предишния парламент, когато „Атака” са подкрепяли ГЕРБ, той заяви: „Нас ни подкрепяше и Синята коалиция, и РЗС. Това беше голямата разлика”.

 

Бойко Борисов обясни, че парламентарната група иска оставката на Миков, защото има правилник, в който е казано, че трябва да се гласува с електронната система и защото ГЕРБ действа в рамките на закона и на парламентаризма в България. Борисов каза, че рейтингът на партията не е работа на Сергей Станишев.„Аз четири години не съм се интересувал от рейтинга на никого, а носих цялата политическа отговорност. Сега те са на власт и нека си носят своята отговорност“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев