Предоставиха предложения за законодателни промени на народния представител Галя Захариева

---
30.09.2013 / 16:19

Предложения за законодателни промени бяха връчени на народния представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева от представители на местната власт по време на Деня на диалога, който се проведе в зала „Май”. Темата бе "Краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление". Срещата беше организирана от община Сливен по идея на Националното сдружение на общините в България.

Част от предложенията бяха направени от Сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници в община Сливен. Те настояват всички кметове на кметства да станат второстепенни разпоредители със собствен самостоятелен бюджет, а впоследствие и действителни разпоредители на делегиран бюджет, да могат да вземат управленски решения, да бъдат възложители на малки обществени поръчки, да имат по-голяма самостоятелност при разработването и реализацията на проекти по различни програми. Кметовете искат делегиране на правомощия да внасят предложения за решение до Общинския съвет, да се приеме изцяло нов Закон за опазване на селскостопанско имущество, да се направят промени в Закона за устройство на територията срещу незаконното строителство и др. Сред останалите предложения бяха промени в Закона за туризма, Закона за наследството и Закона за гражданската регистрация.

 

„Смятам, че част от поставените проблеми биха могли много бързо да бъдат разрешени и да се подпомогне работата на общинските администрации, ако това е волята на настоящия парламент”, каза Захариева. Тя счита, че диалогът между местната и законодателна власт трябва да бъде постоянен, не само един ден в годината. Според народния представител Националното сдружение на общините и местната власт трябва да са изключително активни и настоятелни по отношение връзката си с народните представители, като по този начин ще се тръгне в посока на по-бързото разрешаване на проблемите. Дори е необходимо в заседанията на парламентарните комисии да участват представители на сдружението на общините.

„ Проблемите са много важни, но съм изненадана, че представители на правителството са споделили във Враца, че нещо се работи по голяма част от поставените въпроси. Изненадана съм, защото това не беше национален форум, а среща на кметове на БСП. Не може там, разделяйки представителите на местната власт, правителството да споделя своите идеи. Ако трябва да говорим за диалог, трябва да има национални форуми с представители на местната власт изобщо, а не само за партийни кметове.

На срещата в зала „Май” присъстваха още общинският председател на ГЕРБ Здравко Костадинов и председателят на групата общински съветници от партията Димитър Митев.

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев