Бойко Борисов: Протестиращите се ползват с пълната ни подкрепа, но си действат сами. ГЕРБ организира протест в Пловдив

Бойко Борисов
13.11.2013 / 12:28

„ГЕРБ не си приписва по никакъв начин това, което правят студентите или протестиращите, абсолютно тяхна воля си е“, заяви пред журналисти в Народното събрание, след среща с депутатите от парламентарната група, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Всичко останало, което говорят тук в парламента са триковете на Държавна сигурност. Те могат на бялото да кажат черно, те съдят по себе си. Това, което направиха февруари месец срещу нас – този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Това е абсолютна лъжа. Всякакви спекулации и лъжи не ги приемам”, обясни Борисов. На въпрос - дали протестът снощи е бил мирен той отговори, че е видял, че полицията блъска гражданите. По думите му това е наглост - да излизаш и да казваш на мирно протестиращите хора шести месец, че провокират полицията. „Каква е тази държава, парламентът да работи в ограждения. Днес са докарали нови, по-модерни. Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер, на третия ден си подадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората”, посочи Бойко Борисов. Според него цензурата в медиите продължава, тъй като дори вчера сутринта националното радио и телевизия не са излъчили декларацият на ГЕРБ, пуснали са само Станишев и Местан. Борисов показа снимка на протестиращи студенти от вчера и попита дали това са ултраси. „Би ме поласкало, ако мога да мотивирам такива хора да излязат на улицата. Тези хора се ползват с пълната ни подкрепа, но всичко си правят самички”, подчерта лидерът на ГЕРБ, визирайки студентите.

 

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ организира протест в Пловдив тази събота. „Има важни послания, които трябва да се направят. Това го направих при депутатите. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест, за да видят когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив, в 12.00 часа. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ там”, обясни Борисов.

 

На въпрос защо протестът ще е в Пловдив, а не в София, Бойко Борисов каза, че снощи гледал по телевизията какво се случва по улиците в София. По думите му тъй като пет години е бил кмет на този град не му е приятно да го вижда непрекъснато затворен месеци наред. „Това, което видях, как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха”, заяви председателят на ГЕРБ. Борисов посочи, че идеята за партийния протест му дошла, понеже всички обвинявали партията му, че стояли зад сегашните протести. Той е категоричен, че не стои зад тях, ГЕРБ не организира протестите - хората сами се организират и действията им са спонтанни. По думите на Борисов управляващите са се вкопчили във властта и няма да я пуснат на никаква цена, защото им трябва да трупат капитал за следващите избори.

 

Борисов, в отговор на обвиненията от левицата за организация на протестите, посочи, че Станишев трябва да отговаря за казуса „Хохегер“ и допълни, че към момента води 10-15 дела за клевета. Борисов заяви, че като премиер никога не е използвал ДАНС за такива цели, които в момента управляващите искат да вменят, визирайки призива на Станишев агенцията да разследва Борисов, че стои зад протестите. „Дейността на ДАНС е регламентирана от закона и агенцията точно трябва да изпълнява функциите си“, допълни председателят на ГЕРБ. Той уточни, че е поискал писмени документи за дейността на офшорната компания, за да се докаже, че тя отдавна е закрита. „През 1994 година съм притежавал една четвърт от компанията, която така и не е функционирала. След 3-4 дни ще дам повече подробности по тази тема", посочи още Борисов. Той е категоричен, че няма нищо нередно, защото през 1994 г. е бил бизнесмен.

 

„На сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди. Това е падение на пагона. На мен двама президенти са ми давали генералските звезди. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод изказване на лидера на ДПС Лютви Местан. „За това, че ДПС ми били дали звездичка, искам да им напомня, че това бяха годините, в които българският народ ми даваше най-високото одобрение в страната за работата ми. В следствие на това, многократно ги побеждавах след това на политически избори. А в същото време на сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди. Това го няма никъде. За един месец генерал – полковник”, коментира Борисов. Той заяви, че Лютви Местан не може да излезе от сянката на „Мултигруп“, от сянката на обръчите на фирмите и на всичко това, което сами са си казали.“. Борисов посочи, че главният прокурор действително действа безапелационно срещу всички, което е правилно и показва, че изборът му е абсолютно правилен за този пост. „Аз съм сигурен, че ДПС е знаело за Бисеров. ДПС е знаело, аз - не. Не случайно Бисеров беше най-остър срещу мен. Ако съм знаел нещо, щях да му отговоря”, заяви Борисов.

 

На въпрос дали трябва да остане в закона възможността зад медии да стоят офшорни фирми, Борисов заяви: „Трябва да се знае собственикът на медиите. В това отношение ще работим много. Абсолютно сме за на всички лидери да отворят каквито сметки имат, където и по света”, каза председателят на ГЕРБ.

 

Той посочи в коментар на журналистически въпрос дали е възможно ГЕРБ и БСП да се разберат за предсрочни избори, че „Те няма никога да дадат оставка, защото в момента са се впили във всички обществени поръчки и гледат да акумулират средства за избори. Това, което приписват на нас, те са го правили винаги”, заяви Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев