ПП ГЕРБ проведе кръгла маса за подобряване качеството на професионалното образование в България

---
24.11.2013 / 17:21

Събитието се проведе на 23 и 24 ноември 2013 г. в конферентната зала на „Новотел Пловдив". Сред лекторите във форума са бившият заместник-министър на образованието Милена Дамянова, министърът на труда и социалната политика в правителството на ГЕРБ - Тотю Младенов, заместник-председателят на Комисията по труда и социалната политика в 41-то Народно събрание Светлана Ангелова, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и председател на МГЕРБ Моника Панайотова.

Директори на професионални гимназии, представители на бизнеса от цялата страна, народни представители от ПП ГЕРБ от 42-рото Народно събрание, членове на ПК по образование и труд и социална политика, членове на Европейския парламент, на синдикатите, работодателите и на браншови организации дискутираха в Пловдив на тема „Добри практики за подобряване на качеството и резултатността на професионалното образование и обучение в България”. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Двудневният форум е организиран от ПП ГЕРБ и бе открит от заместник-председателя на партията Цветан Цветанов. „Изключително важно е да продължим това, което започна правителството на ГЕРБ в сферата на образованието – връзката между професионалното образование, учебната практика и професионалната практика, защото за 2012 г. Министерството на образованието отчете, че 87 % от учебната и 93 % от професионалната практика е проведена в предприятия. А това е реалната стъпка, за да се доближим до нивата на Германия, Австрия, където младежката безработица е най-ниската в ЕС”, заяви Цветан Цветанов.

Участниците бяха приветствани от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който подчерта, че ако преди години инвеститорите са питали за цената на земята или за инфраструктурата, то днес те се интересуват дали регионът разполага с квалифицирани и добре подготвени кадри.

„Главният въпрос е как да направим така, че образованието да стане основата, върху която да се гради една успешна икономика, младите хора да виждат пред себе си перспектива, а от българските училища да излизат подготвени специалисти, а не кандидати за бюрата по труда”, заяви от своя страна заместник-министърът на образованието в правителството на ПП ГЕРБ Милена Дамянова. Тя допълни, че в сферата на образованието приемствеността е много важна. Според нея, за да бъде образованието адекватно, то трябва да гарантира познание, развитие, мотивация за бъдещето, практичност и приложимост, предимство на пазара на труда и не на последно място – самочувствие. В постигането на тази цел е много важно партньорството и връзката между училището, обществото и бизнеса. Милена Дамянова припомни действията, предприети от управлението на ГЕРБ в тази посока и съобщи, че в началото на ноември е внесен Законопроект за изменение и допълнение на професионалното образование и обучение.

„Като цяло бюджетната рамка на Европейския съюз до 2020 година вече е факт. По настояване на Европейския парламент през първите две години на този период интензивно ще бъдат отпускани средства именно за образование, за младежки дейности и за малки и средни предприятия”, съобщи членът на Европейският парламент (ЕНП/ГЕРБ) Моника Панайотова. С 40 % ще е увеличението на средствата за програмата Еразъм+, увеличение ще има и в средствата за така наречената инициатива за младежка заетост. Въпрос на планиране от правителствата на страните-членки на ЕС е как да бъдат привлечени тези средства, каза още Моника Панайотова.

Бившият министър на труда и социалната политика Тотю Младенов и членът на Парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова в 42-рото Народно събрание говориха за това, че качественото професионално образование и обучение са гарант за по-добрата заетост на гражданите.

Форумът продължи с представяне на ефективни модели на партньорство между професионалните гимназии и бизнеса, в което взе участие ПГ по механотехника гр. Сливен, германската дуална система за професионално образование и обучение, ефективни модели на партньорства между професионалните гимназии и бизнеса. На кръглата маса присъства народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев