ГЕРБ: Неясната цена на 7 блок в Козлодуй и тока от него повтаря историята с АЕЦ Белене. Сезираме еврокомисаря

---
25.11.2013 / 21:43

Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв. Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия. Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ Белене. Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ Белене. Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори.

 

С изказванията си от последните дни, министър Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за Белене. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила.

 

Напомняме, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“.

 

И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев