Томислав Дончев: Програмният период ще започне с една година закъснение, 2014 година ще бъде нулева

---
26.11.2013 / 14:47

Програмният период ще започне с една година закъснение, 2014 година ще бъде нулева. Това заяви на пресконференция в Народното събрание народният представител от ПП ГЕРБ и министър по усвояване на средствата от европейските фондове Томислав Дончев. По думите му преди дни Европейската комисия (ЕК) изрично напомни на правителството, че когато разработва оперативните програми за следващия период, работи с грешни разчети, като прави проекти на база 6.8 млрд. евро, вместо на 7.5 млрд. евро. „Настояваме министър-председателят да поеме пряка отговорност за случващото се с еврофондовете и да се опита да управлява системата на ръчен режим, за да се предотвратят още щети. Оставям на политическия усет на премиера да прецени как да изпълни препоръката ми”, обясни Дончев. Той бе категоричен, че ГЕРБ няма да поиска оставката на един или друг конкретен министър, защото иска оставката на цялото правителство на тройната коалиция. „Няма да призоваваме за оставката на един или друг министър, няма да призоваваме и за дебат, който трябваше да се случи в последните 6 месеца”, добави Дончев.

 

„Близо 6 месеца след поемането на властта от това правителство, ние сме в състояние да имаме вицепремиер, който вместо да управлява системата, се запознава с това как функционира тя. Имаме вицепремиер, който не познава ръководителите на управляващите органи. Имаме кабинет, в който вицепремиер и министри си противоречат по отношение на фактите. Най-лошото е, че в името на стремежа да се спаси нечия политическа кожа, ще бъде жертвано всичко – истина, репутация, интерес на бенефициентите”, предупреди Томислав Дончев. Той посочи, че в момента, само една седмица преди спирането на една оперативна програма, няма нито един български представител, който да е в Брюксел, за да предотврати спирането. „Трябваше да се преговаря с ЕК. Имаме ръководител, който не знае с колко пари България ще оперира в следващия програмен период. Българският парламент е въведен в заблуждение от цитиране на неточни данни”, подчерта Дончев и добави, че всички думи и непремерени коментари по системата за управление на евросредства, ще струват скъпо на България. „Вместо правителството да се опитва да брани системата за управление на евросредствата, а опозицията да критикува, управляващите критикуваха системата”, посочи Томислав Дончев.

 

„Направихме анализ на това, ако наистина правителството реши да не се бори и да не защити националния интерес и българските общини, точно на българските общини ще бъдат наложени санкции в размер между 320 – 500 млн. лв. Апелираме да се възстанови диалога, управляващите да познават бенефициентите. Няма диалог с общините, няма координация, те не знаят какво им се случва”, заяви по време на пресконференцията народният представител Лиляна Павлова. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов, ще има три нулеви години за българските общини в усвояването на средства от еврофондовете. „Това е така заради това, че не се одобряват вече готови проекти на общините, посочи Павлова. „Българските общини не трябва да поемат цялата вина и да бъдат ощетявани”, обясни и депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева. Тя бе категорична, че вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова трябва да осъзнае, че е български министър, а не еврочиновник.

 

„През 2014 г. ще видите демонстративна наказателна акция срещу София и по конкретно проекта за столичното метро. В момента три министерства си прехвърлят отговорността и не желаят да кажат дали софийското метро ще получи финансиране за третия лъч. Метрото в София е най-успешният български проект, осъществен с европейско финансиране, а сега ще бъде жертван, за да бъде наказана София“, подчерта бившият министър на транспорта и депутат от ПП ГЕРБ Ивайло Московски.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев