Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП: Брюксел сериозно се интересува как се използват еврофондовете в България

---
04.04.2014 / 13:10

Евродепутатът се срещна с ръководството на ГЕРБ-Сливен и кметове на населени места

 

На този етап няма опасност от спиране на еврофондовете за България, но се излъчи един сериозен негативен сигнал към Европейската комисия и другите страни- членки на ЕС. Това заяви в Сливен българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Според нея има два момента в тиражираната информация за евентуално спиране на еврофондовете за страната ни. Единият е в положителна посока и означава, че това, което се случва през последните осем месеца в България, е достигнало до Брюксел и страните членки, които сериозно си задават въпрос дали разпределението на средствата става по прозрачен начин и дали има възможност за злоупотреби, които да доведат до спирането на фондовете. Другият момент е негативен и се отнася до обвързването на еврофондовете с Механизма за сътрудничество и проверка. „Това за мен е много голям проблем и огромно притеснение. Ако не сме в Шенген, това е, защото ни обвързаха с този механизъм. Нужно е коректно да заявя, че няма пряко призоваване за спиране на еврофондовете, но за нашата страна не е добре тези два механизма да бъдат обвързани. Аз лично бих подкрепила спиране на еврофондовете, ако то е въз основа на ясни нарушения и се посочи кой е виновен за това, но обвързването с механизма ни третира различно. Като българи не трябва да допускаме това да се случи, а да се противопоставяме на третирането на българите като втора категория граждани. В поправката се казва, че от януари има изключително критичен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка и вследствие на това се призовава комисията сериозно да обмисли как се използват еврофондовете. Самият факт, че този текст беше приет с мнозинство, означава, че има много сериозни въпросителни за това какво се случва с еврофондовете в България”, каза тя.

 

Мария Габриел изрази убедеността си, че Европа може да излезе от кризата, пред която е изправена, ако ЕНП спечели евровота. „Последните проучвания показват, че ЕНП ще победи. Практиката сочи, че когато десните избиратели се активизират, тогава има победа. Освен избори за Европа, ние имаме избори и за България”.

Основната дейност на Мария Габриел като евродепутат се свързва с Общата селскостопанска политика. Благодарение на нейната активност, много от исканията на страната ни бяха защитени. Координатор е на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. Заместник-председател е на ЕНП Жени. През юни 2013 година Мария Габриел е отличена с наградата „Евродепутат на годината” в категория „Равенство на половете”. Мария Габриел е член още на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Комисията по петиции, Съвместната парламентарна асамблея ЕС и страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни. Заместник-член е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Активната й дейност в областта на външната политика помогна за падането на визите за над 10 държави, сред които и ОАЕ. Работи упорито в защита на интересите на пчеларите, на младите хора и по създаването на Дунавската стратегия.

Мария Габриел е трета в листата на ПП ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент след Томислав Дончев и Андрей Ковачев.

 

Тя се срещна с ръководството на ГЕРБ в Сливен, с кметове на населени места и активисти на партията и благодари за доверието и подкрепата, които й оказа сливенската организация при номинирането й за евродепутат за предстоящите избори. Мария Габриел е в Сливен за срещата „Накъде върви Европа? Какви за ползите за България от членството ни в ЕС?”, организирана от Информационен център, Европа Директно-Сливен и регионален интернет-портал Сливен НЕТ. Срещата е част от информационна кампания за популяризиране на Европейски избори 2014 на местно и регионално ниво.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев