Бойко Борисов: Една заместник-министърка да каже какво е 19 и 45

---
15.04.2014 / 12:01

Ще дойде ден, в който на една заместник-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45. На мен това ми говори много. Аз и всички в тази зала знаем за какво става дума, но ще дойде ден, в който ще ги питат и ще трябва да обясняват. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Ямбол, по време на национална кръгла маса, посветена на проблемите в горския сектор. „19 и 45 не е година. Може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат. Ще кажа само, че 19 и 45 не е час, 19 е дата и шестте горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-то число, знаят и колко да донесат. Тази зам.-министърка вече може да каже какво е 19 и 45, и да спи спокойно, защото ние всички знаем, но ще дойде ден, когато и разследващите органи ще разберат”, предупреди Бойко Борисов.

 

Той заяви, че печалбите на държавните горски стопанства при управлението на ГЕРБ са били увеличени значително, а сега при управлението на БСП, ДПС и „Атака” печалбата е паднала два пъти. „Намалиха печалбите, премахнаха държавната горска стража. Защо я премахнаха – за да могат да крадат по-лесно ли? Оставихме им 35 милиона лева за горски пътища, просеки и водоеми, за да не секат горите от края, и да има пътища при пожари и за санитарни сечи. Взеха тези пари и ги похарчиха за други работи. Ние направихме заплатите в горското от 600 – 700 лева на 1200 лева средна заплата, за да не крадат и да не си затварят очите горските. Купихме им нова техника, нови дрехи, за да хващат незаконната сеч. А сега чувам, че има стопанства, в които заплатите дори се бавят. Взеха ви парите и ви сложиха дата 19-ти и всички си мълчите. Защо? Къде са Зелените, къде е Тома Белев, на които всичко им изпълняват, след като излезеха за половин час на Орлов мост, защото мислех, че са градивни и за нас диалогът беше важен. А сега – мълчат”, коментира Борисов. Председателят на ГЕРБ подчерта, че по време на ГЕРБ са били спрени всички заменки, а сега казуси като Карадере и Камчийски пясъци отново се размразяват. „Дойде техния кабинет и веднага в Министерски съвет пуснаха Карадере. Всички министри пускат и подписват и се правят на луди. Излизат някакви братя и сестри и се обясняват. Къде го има това?”, каза Борисов по повод случая със застрояването на Карадере.

Председателят на ГЕРБ каза, че нито едно правителство не е направило толкова за горския сектор, колкото кабинета на ГЕРБ. „Спирахме и променяхме всеки закон, за който имаше съмнения, че може да навреди на сектора. Спирал съм магистрали с месеци, за да местим блатни кокичета и двойки щъркели”– попита Борисов.

 

Кръглата маса на тема „Гори и свързани политики 2014-2020“ се организира от Сдружение ГЕРБ и Фондация “Ханс Зайдел”. Модератор на форума бе народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. Тя отговаря на въпроси, свързани с Програмата за развитие на селските райони и обезщетенията за тях, състоянието на Изпълнителната агенция по горите, за дърводобива и др. „Подкрепяме всяко предложение, което се отнася до справедливо разпределение на средствата, за прозрачност, ефективно управление, опазване на ресурсите и равнопоставеността на операторите в горския сектор”, каза тя. Танева се обяви за по-високи заплати на ефективните администрации и стимулиране на служителите в сектора за да осъществяват независим и ефективен контрол.

 

„В мандата на ГЕРБ работихме добре със сектора, имаше диалог. При сегашните управляващи няма чуваемост и липсва заинтересованост”, каза Танева.

 

В рамките на форума беше дискутирана Стратегията за горите на ЕС за периода 2014-2020, възможностите пред България; предизвикателствата пред недържавните собственици на гори в страната ни, както и приоритетите и проблемите за горските предприемачи у нас.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев