Десислава Танева: Два и половина пъти са намалели печалбите в горския сектор при новите управляващи

---
15.04.2014 / 15:02

Управлението на горския сектор в страната се връща пагубно назад, в

момента там нищо не се случва. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева по време на Национална кръгла маса за проблемите в горския сектор, организирана съвместно от Фондация "Ханс Зайдел" и Сдружение Граждани за европейско развитие на България в Ямбол. Десислава Танева припомни, че горският закон, приет по времето на ГЕРБ, е бил в полза на цялото общество, а в момента всичко е спряно. Тя отчете, че по предварителни данни за 2013 г. печалбата на държавните горски предприятия е по-ниска с 2,5 пъти. В края на 2012 година правителството на ГЕРБ остави 35 млн.лв. налични пари за изграждане на горска инфраструктура и горски пътища. Сега против всякакви законови норми, тези пари не са оставени за горската система, а са преведени за други, неясни цели, а не по предназначение, коментира още Танева.

 

Тя допълни, че толкова пари никога не са били отделяни в помощ на горите в последните десетилетия. "През тези 3,5 г постигнахме много добри резултати. Всички финансови показатели говореха за ефективност и добро управление при правителството на ГЕРБ, а 12 месеца по-късно всичко е в пъти по-надолу, някъде заплатите дори закъсняват", коментира още Десислава Танева. Тя изнесе данни от доклада на световната организация WWF, според които за 2006 г. незаконната сеч в България се оценява на 3,7 млн.куб.метра, за 2012 се очаква тази незаконна сеч да е под 1 млн.куб. метра. По думите й, това говори за контрола по времето на ГЕРБ и за начина, по който се е осъществявал контрола. "Сега статистиката при новите управляващи ще покаже по-малко нарушения, по простата причина, че сега ще има по-малко независими проверки и почти несъществуващ вече независим контрол, вследствие на законодателните инициативи и лоши практики на управляващите", допълни Десислава Танева.

В рамките на форума беше дискутирана Стратегията за горите на ЕС за периода 2014-2020, възможностите пред България; предизвикателствата пред недържавните собственици на гори в страната ни, както и приоритетите и проблемите за горските предприемачи у нас. На кръглата маса присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев