Десислава Танева: За да има ефективна администрация, служителите трябва да получават високи заплати

---
15.04.2014 / 17:28

Заплатите в Изпълнителната агенция по горите трябва да са съвсем различни от сегашните и проверяващите по места трябва да получават по-високо възнаграждение. Това заяви на кръгла маса по проблемите на сектор „земеделие” народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. Според нея, за да има добра и ефективно работеща администрация, служителите трябва да получават високи заплати. „Всяко увеличение на доходите в България трябва да ни радва. Който работи ефективно, трябва да получава добра заплата, включително и държавната администрация. Трябва да има по-добри заплати за по-добре работещите”, каза депутатът. Танева даде за пример директорите на областните служби по земеделие, които получават 600-700 лева месечно. „С тази заплата очакваме ефективно прилагане на контрола. Няма как да стане! Хората трябва да бъдат мотивирани, за да осъществяват реален и независим контрол. Сега има хаос, какъвто не е имало.” категорична е Танева.

 

Според нея в агенцията по горите липсва ефективно разпределение. Всички стъпки на управляващите през последните месеци водят до игнориране на независимия контрол в държавните горски предприятия. „Върви процес на обезличаване на функциите на ИАГ и за заличаване на институцията за независим контрол. „Най-правилно решение, според мен, е агенцията да бъде на подчинение на Министерския съвет, за да има независим контрол, защото без контрол и превенция в контрола не можем да очакваме, че ще има тенденция за намаляване на незаконните сечи”, категорична е Танева.

 

Тя изслуша предложения от страна на представители на браншови организации и отговаря на въпроси на присъстващите на кръглата маса. Танева обяви подкрепата на ГЕРБ за поправка в Закона за публичните регистри по отношение разпределението на публичните ресурси, което трябва да става съобразно собствеността. Беше поставен въпрос дали е възможно юридическо лице да стане член на кооперация. Танева заяви, че е необходимо да се направи консултация с юристи и ако има проблем, той трябва да бъде решен.

Друг акцент на срещата бе правото на общините да управляват общински гори, включително и държавни, които са на общинска територия. Според Десислава Танева трябва да се създадат критерии за ефективно управление на горския фонд и правила срещу лошите практики в дърводобива. „Ако няма обективни критерии, се стига до политическа субективност. За мен доброто законодателство и добрата нормативна база е тази, която категорично и ясно създава обективни критерии, за да не може някой служител субективно за повлияе на процеса. В момента има поправки в Закона за земята, които на преден пан ще изведат субективното отношение по места и това неминуемо след време ще доведе до недоволство в сектора".

 

Танева обяви позицията на ГЕРБ за подкрепа на малките фирми, за установяване на справедливост и равнопоставеност на малки, дребни и едри оператори в сектора. „Необходима е прозрачност, ефективно управление, опазване на ресурсите и равнопоставеност на всички оператори в сектора. Трябва преди всичко да подкрепим равнопоставеността!”, обобщи народният представител.

Десислава Танева участва в кръглата маса, която бе организирана по повод Седмицата на гората от Сдружение ГЕРБ и Фондация “Ханс Зайдел”. След приключване на дискусията, участниците извършиха залесяване на иглолистни дръвчета в района на парк „Боровец” в Ямбол.

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев