Предсрочни избори може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г., според Бойко Борисов

---
17.04.2014 / 12:17

Предсрочни избори може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г. Това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на ПГ на ГЕРБ с представители на Реформаторския блок. На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред европейската перспектива на България.

 

Бойко Борисов обясни, че е заговорил за предсрочни парламентарни избори през май месец, за да не се харчат допълнително пари. „Изборният кодекс не отговаря на очакванията на обществото. След европейските избори ще знаем кога ще се проведат предсрочни парламентарни. Загубил избори веднъж, два пъти, Станишев се държи като победител. Убеден съм, че сегашните управляващи отново ще опорочат изборите, защото няма как да постигнат като нашия резултат”, коментира председателят на ПП ГЕРБ. Той посочи, че 40 хил. са новите безработни през последните дни, а инвеститорите са изчезнали. „При нас имаше прилив на инвестиции. При Тройната коалиция с финансов министър Орешарски бяха спрени еврофондовете. ГЕРБ ги пусна”, припомни Бойко Борисов и допълни, че сега отново ще бъдат спрени фондовете. Председателят на ПП ГЕРБ пожела успех на Реформаторския блок по време на преговорите им с останалите парламентарно представени партии и заяви, че ще се радва ако постигнат дата за предсрочни избори.

 

Председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че хората губят работата си и трябва да се стигне до решение кога да има избори. Според него трябва да се избере спокойна, разумна дата за предсрочни парламентарни избори след европейските. Радан Кънев предложи национално съгласие след изборите – да се обещае, че партийните назначения и съдебната система ще се променят. По думите му трябва да има правителство, което да изчисти тези въпроси, след това да подаде оставка, за да разбере дали доверието на хората се е повишило.

 

Председателят на „България на гражданите” Меглена Кунева посочи, че партиите трябва да започнат разговори помежду си. Тя попита дали ГЕРБ подкрепя идеята за Европейски енергиен съюз. Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че има различни мнения в ЕС по този въпрос. Той припомни, че неговото правителство е направило стратегическа крачка за България като е дало разрешение за търсене и проучване на газ и нефт в блок „Хан Аспарух” на най-големия консорциум – OMV, Repsol и Total. Тези международни компании казват, че находището е изключително богато. „България ще бъде производител и износител на газ. От таксата на газа може да се дава за образование”, обяви Борисов. Той посочи, че ПП ГЕРБ е „ за“ създаването на Европейски енергиен съюз. Борисов поиска Реформаторският блок да обещаят, че ако дойдат на власт няма да спират българските находища за газ.

 

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че трябва да се стремим към европейско законодателство. Според него трябва да бъде положено началото за обсъждане на съответните секторни политики. „Трябва да има политически консенсус. Имаме кратко време, за да наваксаме това, което пропуснахме през тези десет месеца. Можеше вече да имаме предсрочни парламентарни избори, ако бяхме говорили”. С тези думи Цветанов се обърна към Реформаторския блок.

 

По време на срещата председателят на ГЕРБ запозна представителите на Реформаторския блок със ситуацията и работата на българския парламент. „В това Народно събрание преди всичко се броим, защото БСП и ДПС отказват да признаят, че са в коалиция с „Атака“.Ние им показваме, че без „Атака“ няма парламент и няма правителство. Това в Народното събрание е мъка. Вотът на българските граждани ни постави първи, казал ли е народът да има поголовна чистка?“, попита Борисов. „Пред нашите избиратели казвам, че единствени партньори са ни Реформаторския блок.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев