Бойко Борисов: Ще внесем вота на недоверие към правителството в петък

---
14.05.2014 / 14:16

„ПП ГЕРБ ще внесе вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала в енергийната политика в петък“. Това заяви по време на среща с Реформаторския блок по въпросите, свързани с енергетиката, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Той припомни, че повече от 20 дни партията очаква официален отговор за баланса на енергийните компании. „Онзи ден тихомълком е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът още не бил готов. Не знам откъде му идва тази наглост, защото винаги на депутатите, които изискват информация, са длъжни да я предоставят“, посочи Борисов. Той коментира още, че не може да подмине и ДКЕВР, защото неслучайно има такива институции в България, които трябва да са независими, за да не се меси политиката в тях. „Не е само този регулатор, но този би трябвало да е най-безпристрастният и хората да знаят защо цената на тока трябва да е толкова”, заяви председателят на ГЕРБ. Той беше категоричен, че за да не се стига до популизъм и фалит, държавният регулатор, трябва да се произнесе. Според Борисов НЕК реално не знае какъв й е балансът. Председателят на ГЕРБ съобщи, че по данни на партията НЕК е с дефицит от 3.2 млрд.лв. „На БЕХ дефицитът е около 1.74 млрд. Ако имахме тези официални данни щяхме да ги сравняваме с 2008, 2006 година, но управляващите бягат от този дебат. Чакахме от НЕК да ни изпратят финансовите стойности, но след като ни беше отказано, няма за къде да се бавим. Кой какви интереси защитава ще се види в парламента”, каза още Бойко Борисов.

 

Той посочи, че вотът ще бъде тест към ДПС. „Ако не го допуснат, ще стане ясно, че има нещо, което крият”, заяви Борисов. По време на срещата той заяви, че освен ГЕРБ, трябва да има депутати от друга партия, които да гласуват, за да падне правителството и „да спре тази мъка“. „Като ги знам ПП „Атака”, като знам БСП как се мъчат да си върнат позициите, остават ДПС. Понеже г-н Радан Кънев пръв каза, че е важно да видим какво ДПС ще кажат, аз се солидаризирах с него”, допълни Борисов. На въпрос дали вотът може да бъде отложен, Борисов коментира, че, ако се случи, ще бъде знак за страха на управляващите и ще се види цялата лъжа. „Какво значение имат изборите в парламента? Някъде в правилника да пише, че трябва да има ваканция, защото депутатите на БСП искат да ходят в ЕП? Защо? Агитация ли правят? Какво значение има за парламента, че има европейски избори?, попита председателят на ГЕРБ.

 

Той изрази несъгласие с говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев, че изборите са сакрална дата. „Нали и преди сме ги били. И пак да ги бием, пак ще е същото. Тук действително трябва да се търси отговорна партия в парламента, която да не го допусне. За мен е важно да има спокойствие в държавата, да се усвояват европейските фондове”, добави Борисов.

 

Относно проведения разговор с Реформаторския блок председателят на ГЕРБ заяви, че тази среща е експертна, политическа отговорност на двете партии. „За да няма спекулации за коалиции- ние сме опоненти на тези избори, както реформаторите са заявили. Когато става въпрос за национални интереси, прагматични решения, с всеки един бихме разговаряли и го правим”, поясни Борисов.

 

Той попита и защо управляващите не са взели решение за създаване на комисия в НС за срещата на Пламен Орешарски с „Газпром“. „Оставете тази смешна комисия – ще викат президента да го питат за EVN, а Пламен Орешарски като прави срещи – нали трябва да го викат и него, или за тях това не важи? , посочи Борисов.

 

Според него АЕЦ „Белене” се повтаря с АЕЦ „Козлодуй” – „харесало ни е, така ще го направим, но след 2016 година, когато друг трябва да седне на масата да преговаря“. Борисов заяви, че не може в разговорите по темата да пропусне и писмото на адвокатската кантора за „Белене”. „ Там ясно се казва, че България предоставя свидетели. Трайчо Трайков е свидетел, когато наемахме кантората, защото става въпрос за 3,6 млрд. лева и смятам, че умишлено вървят към загуба на арбитражното дело“, заяви Борисов. Председателят на ГЕРБ отбеляза, че е възможно ръководената от него партия да бъде обвинена, че предизборно се опитва да прави агитация, поставяйки на внимание тези проблеми, но и че след вота, ГЕРБ пак може да говори за това, което се случва. „Не знам какви обяснения ще дадат. Еднакво порочно е да говориш за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс. Има конкурс, европейски правила, но да има кой да я избира. Не може да заведеш един министър и да каже „ей това избирам“. Такова чудо не съм виждал. Взимаме решение да правим ядрен реактор без конкурс. В същото време на арбитража казваме, че нямаме пари. Или го правим умишлено? Отиваме и скачаме в нова авантюра”, коментира Борисов.

 

По време на консултациите председателят на ГЕРБ още веднъж изрази категоричната позиция на партията в подкрепа на проекта „Южен поток“, но реализиран при спазване на европейското законодателство. „То прави българите богати, защото тогава ще имаме по-евтин газ”, посочи Борисов. „Такава забава не съм виждал – взимат две тръби от Ихтиман, отива Орешарски с един оксижен – заварки ще прави. След това ги връщат – взели ги под наем. Така заварих „Люлин”, „Дунав мост”. Царе са на първите копки”, коментира Борисов. Според него няма премиер, който да толерира министър, докарал се дотам, че да му изземат правата. „Това е отказ от суверенитет. Брюксел им е казал. Стойнев взима едно пълномощно, подписва и казва: „Аз съм много добър министър”. Виждате, че като ние идваме, Йотингер говори”, допълни Борисов.

 

„България стои върху злато – петрол и газ. Защо спираме Терес? И това ще питаме на вота. В страната ни има огромни количества газ и петрол. Но със сегашните действия щетите, които се нанасят в тази система, са непопрвими“, допълни председателят на ГЕРБ. „От всички ни е най-мил българският народ – дали плащаме скъпо, еднакво лошо е за българите и огромни пари изтичат от България. Ние сме за инвестиции и диверсификация. И това ще бъде включено по време на дебатите”, заяви Борисов.

 

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев