ГЕРБ внесе вот на недоверие в сектор „Енергетика” в Народното събрание

---
16.05.2014 / 12:50

ГЕРБ внесе вот на недоверие в сектор „Енергетика” в Народното събрание. За мотивите на вота обясниха народните представители от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, Десислава Атанасова, Данаил Кирилов и Ивайло Московски.

 

Въпреки всички пречки, които се опитаха да ни наложат управляващите това да не се случи, ние сме твърдо зад мнението, че българското общество трябва да знае, какво е състоянието на сектора „Енергетика”. А то не е тайна, че е пред колапс. Това каза при представянето на мотивите на вота на брифинг в Народното събрание Димитър Главчев, депутат от ПГ на ГЕРБ. „Българското общество трябва много точно да знае, че изкуственото задържане на цената на тока ще доведе или до шоково поскъпване на тока веднага след изборите или до вземане на нови заеми”, допълни той.

 

„Това е и възможност за един европейски дебат, тъй като в един от мотивите сме посочили, че по проект „Южен поток” има нарушаване на европейското законодателство, във връзка на което има стартирали три европейски процедури. Всичко това искаме да се разбере от българското общество и сме с надеждата, че управляващите ще допуснат такъв дебат. Надяваме се Сергей Станишев, ляв европеец номер едно, в качеството си на ПЕС, да участва в такъв дебат, тъй като той упорито избягва такъв с Томислав Дончев”, посочи Главчев. Димитър Главчев коментира, че вместо дебат управляващите използват похвати като разбиване на ключалки и лепене на лепенки. Той предупреди, че ГЕРБ няма да участва в опита им да пренесат тежестта на дебата в тази посока. „Помогнали сме на Михаил Миков да вземе трезво решение, тъй като видяхме, че той се колебае да насрочи заседание. Помогнали сме му в това колебание и да насочи заседание с една точка – разискване на вота за недоверие”, посочи Главчев.

 

Според Ивайло Московски системата на енергетиката е в колапс и затова представителите на ГЕРБ са длъжни да внесат вота. Отнема ни се конституционно право да получим информация за състоянието им по държавните институции. Повече от два месеца настояваме писмено да получим справки за задълженията на БЕХ и НЕК и такива няма към днешна дата. Разполагаме с информация, която не сме получили официално от правителството. Българското общество е длъжно да разбере какво е състоянието, което според нас е трагично”, заяви Московски. По думите му има открита наказателна процедура от ЕК за България в три основни теми: невъзможността на гражданите да имат избор за електродоставки, нарушаване на европейското законодателството на „Южен поток” и „независимостта” на ДКЕВР. Според него въпросите са изпратени до Министерство на икономиката и енергетиката, което на практика е първата стъпка по наказателната процедура. „Убедени сме, че ДКЕВР продължава да се използва като политическа бухалка. Хаосът е толкова голям, че гражданите са задължени да чуят този дебат, за да им е ясно, как тази система продължава да се поддържа чрез вземане на заеми. Популистко задържане на сега управляващите при цената на тока ще изиграе лоша шега на цялото население”, посочи Ивайло Московски. Той обясни, че преди няколко дни се е чуло, че при ГЕРБ умишлено е била държана „Марица Изток 2”, за да бъде приватизирана. Ивайло Московски подчерта, че на дебата ще се види, че през 2008 „Мини Марица” бяха заварени с 2 млн. печалба, а през 2010 вече са имали 20 млн. печалба”.

 

„И въпреки че някои сравниха състоянието на предизборната кампания с холера, аз мисля, че вече една година се опитваме да се излекуваме от това, което всеки ден ни причинява управлението на това правителство. Ако г-жа Манолова някога е чела Маркес, ще знае, че може би накрая винаги този, който има повече аргументи и разум, надделява“, коментира Десислава Атанасова. Атанасова заяви, че се надява, че трезвата мисъл у Народното събрание ще надделее и ще спрат предизборните манипулации и трикове и българското общество ще чуе дебатите в сектор „Енергетика”.

 

Народният представител Данаил Кирилов обясни, че част от мотивите им за вота касаят състоянието на енергийните дружества, които се управляват непрозрачно и без визия за тяхното бъдеще. „Те са в ликвидна криза, свръхзадлъжнели са и системата е пред фалит. Тъй като очакваме за пореден път процедурни манипулации, с оглед на това, че Народното събрание е във ваканция, сме направили искане за свикване на извънредно заседание, което следва да бъде съставено в седем дневен срок. Този срок се счита без оглед на обстоятелството, дали парламентът е във ваканция или в нормалния си режим на работа”, посочи Кирилов. Данаил Кирилов заяви, че очакват ръководството на Народното събрание да спази правилника и да насрочи дати за дебати, както е указано не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни, считано от днешния ден.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев