Бойко Борисов: Ако управлява ГЕРБ, няма как ДПС да е във властта

Бойко Борисов
06.08.2014 / 15:04

Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, не виждам как ще участваме в управлението. Нашите избиратели няма да ни простят коалиция с досега управлявалите. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” по бТВ. По думите на Борисов омразата и антагонизмът между политическите партии е толкова силен, че съставянето на коалиционен кабинет след изборите 5 октомври е под въпрос, а единственият модел за съставяне на стабилно правителство е еднопартийният. „ГЕРБ е ясен. От Бузлуджа чух, че ДПС е виновникът за провала на БСП, значи не би трябвало да правят нова коалиция. ДПС казаха, че при тях никога няма „никога“ и са отворени към всички за един следващ мандат. Останалите, които ги виждам с възможност да влязат в парламента, отсега поставят такива условия или правят такива заявки, че също много трудно би могло да се направи коалиция. Слоганът на нашата партия – „стабилност“, много трудно би могъл да се случи след 5 октомври, да се изгради едно правителство на спасение, не на съгласие“, посочи председателят на ГЕРБ. Борисов бе категоричен, че служебното правителство ще докаже, че параметрите в държавата са много зле. „Да си мандатоносител и да бягаш от своите, това е парадокс. Това може да се случи само в БСП. Правителството беше на БСП, ДПС и Атака. Те имаха желанието да унищожат ГЕРБ. Я да се върнем назад, когато стайното цвете Сидеров оглави всички парламентарни комисии срещу мен. Или не помните ли как ДПС доведоха хората на Орлов мост и се целуваха с БСП. Толкова се целуваха, че направиха общ митинг", припомни Бойко Борисов.

„Възможна е следваща власт без ДПС. Ако управлява ГЕРБ, няма как ДПС да е във властта и те много добре го знаят“, категоричен бе председателят на ГЕРБ. По думите му, ако след изборите на 5 октомври ГЕРБ няма пълно мнозинство в Народното събрание, БСП и ДПС ще се съберат и пак ще управляват. „Те както сега спорят за вазелин, за изгори, така ще се прегърнат след изборите и пак ще управляват, ако избирателят гласува за тях. Но аз съм убеден, че ние ще спечелим", заяви Бойко Борисов. Според него, ДПС осъзнават отлично, че ако досегашната коалиция бе останала до зимата, щеше да последва срив, който ще нанесе тежки поражения както на ДПС, така и на БСП и Атака. „Твърденията за коалиция „Бостан” са опорна точка от „Позитано”. Те искат да избягат от тази година и два месеца, че като втора политическа партия, два пъти изгубила избори през тази година, за да се правят на управляващи, за да се правят на началници, за да могат да седят на трибуната, да дават думата, да са председатели и зам.-председатели, те се прегърнаха с ДПС и Атака. Накрая не можаха да разберат кой е изгората и кой е булката”, припомни председателят на ГЕРБ. Борисов припомни, че в желанието си да унищожи ГЕРБ, Сергей Станишев предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. „Станишев предложи Делян за шеф на ДАНС с една-едничка цел – да се справи с ГЕРБ. Той е по-умен, по-силен и му викнаха „Батко, само ти си ни спасението да се оправиш с ГЕРБ”, обясни Бойко Борисов.

Според него, Реформаторският блок е единственият потенциален коалиционен партньор на ГЕРБ в бъдещото управление, но не и с условията, които те поставят. „Надявам се реформаторите да проявят разум. Те трябва да дадат отговор на избирателите. След като не искат да направят коалиция с ГЕРБ, признатата в цяла Европа, това би означавало, че те са се договорили с БСП и ДПС“, обясни Бойко Борисов. Той отрече да е водил тайни разговори с напусналия поста говорител на реформаторите Радан Кънев и подчерта, че няма задкулисни договорки с никого. „В една партия проблемните неща и проблемното време е времето преди да се наредят листите. В ГЕРБ нямаме такива проблеми, защото организациите номинират, после идват при Изпълнителната комисия и накрая аз имам думата. Аз нося цялата отговорност за ГЕРБ. Ако искаме да няма задкулисие, трябва този, който носи реалната отговорност, да стане премиер, за да носи отговорност за правителството“, заяви председателят на партията.

„Дойдат ли БСП на власт, винаги има банкова криза. Когато 4-та банка е под надзор, това какво е? КТБ или е източена, или е разсипана“, обясни Бойко Борисов. Според него до 5 октомври трябва да се направят няколко важни неща в КТБ, като на първо място управителят и подоуправителят на БНБ трябва да се върнат на работа, а не да ходят по почивки. „Управителят на БНБ да се върне на работа. Да се вземат международни експерти. Веднага да се направи всичко възможно чрез квесторите да укрепят банката. 40 експерти има в Европейската комисия, които чакат да бъдат поканени. Тези 3 – 4 стъпки трябва да бъдат направени сега. През октомври ще е късно. Вярвам, че сегашният министър Порожанов ще се справи с това“, заяви Борисов. Председателят на ГЕРБ подчерта, че не се е месил в изграждането на правителството, но има прекрасни впечатления от служебния министър-председател проф. Георги Близнашки. „Не виждам кой може да изправи на крака страната по-добре от мен“, посочи Бойко Борисов в отговор на въпрос дали той ще бъде премиер в евентуално правителство на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев