Цветан Цветанов: Спираме експериментите в МВР

Цветан Цветанов
29.09.2014 / 10:17

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и водач на партийните листи в Благоевград и Велико Търново пред "Стандарт"

 

- Г-н Цветанов, предложението на ГЕРБ всяка община да може да вдига с до 2% данъка върху доходите на хората бе широко коментирано. Защо точно сега идва тази идея?

 

- Идеята е общините сами да могат да преценяват и да имат тази свобода. И в зависимост от техните бъдещи инвестиционни намерения да могат да си реализират политиките. Това е стъпка към така нар. децентрализация. Има много общини, които не биха си вдигнали данъка. Това ще е право на съответната местна организация. Това са управленски решения, които могат да доведат до развитието и просперитета на дадена община.

 

- Какви промени готвите в сектор "Сигурност"?

 

- Секторът за сигурност никога не трябва да бъде възприеман като принадлежащ на една или друга политическа сила. И точно затова той трябва да бъде най-консенсусният в чисто политически и обществен план. Затова през 2011 година по време на консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев ние представихме акценти от бъдещите законодателни промени, които трябва да настъпят в сектора "Сигурност". Имаше препоръки, които бяха дадени от опозицията, и ние като управляващи ги възприехме. Там се даде възможността за устройствен закон за специалните служби.

И всичко това беше направено в рамките на 7-8 месеца. Но поради предсрочното прекратяване на мандата ни законопроектите не успяха да минат на второ четене. Смятахме, че това ще стане в 42-рия парламент. Но това не се случи. За сметка на това обаче минаха законите за разформироването на МВР, респективно с изваждането на ГДБОП. И това доведе до едно много тежко отражение не само в борбата с тежката и битовата престъпност, но с много тежка оценка за България от евроатлантическите ни партньори. Защото в доклада на Държавния департамент има много тежки констатации. Те са точно на база на законодателните промени, които половин година по-късно дават лош отзвук.

 

- Защо се налага да върнете стария модел на работа в МВР?

 

- Аз винаги съм казвал, че не трябва да се правят експерименти в сектора за сигурност. Това беше експеримент, който беше направен с реформата Бисеров-Йовчев, и аз смятам, че трябва да се възстанови старото състояние. Ние, когато сме правили законодателните инициативи от 2009 до 2011, винаги сме имали конструктивен диалог с Европейската комисия за всяка една стъпка. И в доклада от 2011 година пише, че продължава реформата в МВР и в полицейските звена, като е постигнат вече интегриран подход. ГЕРБ е готова с шестте закона за влизането в новия парламентарен мандат. Ние ще възстановим балансиращата роля на президента.

 

- Какви са грешките, които отчитате по време на вашето управление?

 

- Може би на моменти съм бил по-емоционален. От гледна точка на това, че не знам дали има хора, които да са на такава позиция и да са полагали максимални усилия да се срещнат с колкото се може повече от жертвите на престъпността. И по лицата им се чете тревога, когато години наред са срещали несправедливостта. В този план аз много добре знам, че това мое състояние не би трябвало да се повтаря, когато заемаш подобни отговорни позиции.

 

- Сгрешихте ли и къде, че се стигна до това хора от ГЕРБ да напускат партията и да винят вас за това?

 

- Кои са те? Тези, които си направиха собствен политически проект. Това е несериозно дори да го коментирам. Това бяха хора, които явно възприеха като самоцел участието си в управлението или в партия, която управлява или ще управлява. Имаха възможност да консумират само привилегии и в общи линии негативът се трупаше на партията. Мога да кажа, че всеки има право на своя шанс. Ние видяхме, че те си създадоха политически проект, но на евровота имаха 7000 гласа. А имаше независими евродепутати, които взеха повече.

 

- И все пак, имате опоненти, които казват, че няма да тръгнат да правят или обсъждат нищо с ГЕРБ, докато вие сте там?

 

- С оглед на всичко, което се случи за година и половина, смятам, че много от тези, които управляваха страната в това задкулисие, имаха много ясен сценарий, че ГЕРБ трябва да бъде унищожен. Аз пък съм един от най-дейните и организационни партийни функционери в партията. Това беше част от сценария. Но аз съм убеден, че истината ще излезе наяве. Имаше политическа репресия към ГЕРБ.

 

- Кой ще е вътрешен министър в евентуално бъдещо управление на ГЕРБ?

 

- Ние в ГЕРБ не мислим за постове. Управленският мандат не е самоцел. Смятам, че европейските партньори ми имат доверие и неведнъж съм награждаван от Европол. Имам и няколко отличия от италианските карабинери и испанските ни колеги. Ще дам обаче всичко от себе си, за да бъда част от политиката в сектор "Сигурност". България днес се нуждае от това доверие, което беше постигнато в края на управлението на ГЕРБ.

Копирано от standartnews.com

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев