ГЕРБ ще е доминиращата сила на местните избори

---
27.01.2015 / 12:59

Медия: в. "БАНКЕРЪ"

Г-н Цветанов, в началото на седмицата бяхте в Смолян и в някои други места в района. Стяга ли се вече ГЕРБ за местните избори?

- Миналата седмица бях в Своге, Радомир и Брезник, а в началото на тази в Смолянска област, където разговарях с всички наши общински структури и ръководства. Целта е да подготвим всички партийни организации за изборите през есента.

По-лесни или по-трудни ще са местни избори за вас спрямо парламентарния вот?

- От самото участие на европейските избори през 2007 г. ние залагаме на позитивната кампания, което се оценява от българските избиратели, докато нашите опоненти винаги са много крайни и остри. ГЕРБ не прави кампания само в предизборния период от един месец, ГЕРБ прави кампания през целия период, през който управлява, стремейки се да бъде в ежедневна връзка с българските избиратели, за да можем да чуваме и решаваме проблемите им. Точно затова превъзхождаме останалите политически формации, които никога не са залагали на политика в цялостен мандат, а фокусират вниманието си, докато дойдат на власт и когато изтича мандатът им. Ние искаме през целия период - от избирането до новите избори, да се правят политики.

Имате ли формула за добро представяне на изборите?

- ГЕРБ се утвърди като партия, защото влизането в изпълнителната власт стана три години и половина след създаването ѝ и това е основната причина да сме толкова силни. А моята роля е, че от понеделник до събота винаги съм бил в страната и съм посетил всички 264 общини - може би най-много от всеки друг български политик.

Другото е, че когато приключи изборната кампания, аз съм в подготовка за следващите избори, независимо дали са след година, две или три. Това е нашата сила - общински структури, общинските съветници, кметове, депутати и българските граждани. Хората също така виждат, че когато ние управляваме, държавата е много по-добре финансово и е надежден партньор на ЕС.

Радан Кънев от Реформаторския блок каза, че те са готови в някои общини да си сътрудничат с ГЕРБ. Вие бихте ли се съгласили на подобно партньорство и при какви условия?

- ГЕРБ ще бъде доминиращата сила в местния вот и се надявам, че ще получим подкрепата на Реформаторите след първия тур, ако не сме победили нашите основни опоненти от БСП и ДПС. Не ГЕРБ отвори темата за местните избори, а от Реформаторския блок публично обявиха, че за София ще издигнат свой кандидат. Това е тяхно решение, но когато се съпоставят резултатите от миналото и се сравни с настоящия момент, надали има български гражданин, който да не признае, че градът се разви и стана една от най-приятните европейски столици в Европа. И това стана благодарение на бившия кмет Бойко Борисов и настоящия Йорданка Фандъкова. А преди тях нещата бяха много тежки и общината беше почти фалирала. Осигуряваха се бюджети, с които да бъдат задоволени определени корпоративни интереси и да се печелят пари на гърба на софиянци.

Предполагам, че Йорданка Фандъкова отново ще бъде номинацията на ГЕРБ за кмет на София?

- Ние твърдо ще застанем зад Йорданка Фандъкова, защото когато един човек е направил много и е успешен в дадена област, е по-добре да продължи, каквото е очакването и на хората. Надявам се, независимо каква бъде кандидатурата на Реформаторския блок, да запазим толерантност. Нека идеите бъдат сблъсък в политическия дебат, а не личностното противопоставяне. Убеден съм, че Фандъкова би получила подкрепата не само на симпатизантите на ГЕРБ, но и на БСП и Реформаторския блок и други формации.

Поискахте избори две в едно с референдум за задължително гласуване, после добавихте и електронно гласуване за българите в чужбина. Какво би могло да Ви попречи да доведете докрай тези идеи и до колко са сериозни намеренията Ви?

- В разговорите с коалиционните ни партньори от Реформаторския блок и партиите, подкрепящи правителството, сме разговаряли по темата за референдума. Съвсем закономерно е той да бъде проведен на местния вот, защото ще спестим финансови средства и, разбира се, би трябвало да се съобразим с всички над 550 хил. граждани на България, които се подписаха за задължително гласуване, мажоритарен елемент във вота и електронно гласуване. Сегашният дебат е само за задължителното гласуване. Когато започнем да избистряме текста, който ще бъде заложен в референдума, смятам, че трябва да бъдат взети предвид и останалите въпроси, за да покажем, че сме последователни.

Как бихте оценили работата на правителството и разочарован ли сте, че не участвате в изпълнителната власт?

- Доволен съм от това, което свърши правителството в рамките на три месеца и половина. За последния месец на 2014 г. бяха разплатени около един милиард лева от спрените оперативни програми. Другите две, които бяха договорени в последния месец, ще донесат в бъдеще над шест милиарда лева, които ще стигнат до българските общини и ще послужат за развитието на регионите.

Правителството на Бойко Борисов се справи и с най-непопулярната мярка след фалирането на КТБ и бяха осигурени над 3.2 млрд. лева. Представете си, ако тези пари бяха разпределени за икономиката - щяхме да говорим за политики, които да доведат до среда за бърз икономически растеж.

А що се отнася до това дали съм министър или не - не се чувствам обиден. Напротив, в момента моята роля е много по-отговорна, отколкото на един министър. Сега министрите се допитват до парламентарната група и до мен като председател, защото сме в различна ситуация от 2009 г., когато бяхме правителство на малцинството. Като пример мога да дам, когато приемахме стратегията за съдебната реформа - председателите на парламентарно представените групи бяхме в постоянен диалог. Основната ни цел бе да направим рамка, която да обедини всички парламентарни групи, за да кажем, че това е бъдещата съдебна реформа на целия български парламент. За пръв път нямаше искри, които са обичайни за българския парламент, когато се приемат подобни стратегически документи.

Добре ли се справя досега вътрешният министър Веселин Вучков?

- Рано е за оценки, но го познавам достатъчно добре, когато бе част от моя екип и бе заместник-министър. Има огромен потенциал и получава подкрепа за промените в Закона за МВР. Убеден съм, че ще можем да ги направим, за да оптимизираме министерството и ролята на министъра да бъде дефинирана.

Ще извършите ли реформата в МВР и ще стигнат ли парите за нея?

- Средствата, които са предвидени, са недостатъчни, но нямаше секторна политика, която да не иска повече. В момента сме в ситуация, в която трябва да оптимизираме всички звена, които имат съществен принос към приходната част от бюджета - борбата срещу контрабандата, ДДС измамите, финансовите и икономическите злоупотреби и когато имаме ефективност и по-голяма събираемост, ще могат да бъдат разпределяни повече средства за политики, в това число и за МВР.

След последните няколко убийства не се ли връщаме към времената, когато "вадихте труповете с багер"?

- Когато бях вицепремиер и шеф на МВР, общественото одобрение бе под санитарния минимум. Имаше отвличания, въоръжени грабежи, поръчкови убийства и системно за четири години повишихме нивото на ефективност на правоохранителната дейност. Бяха разбити тези групи и оставихме към 2013 г. възходящата линия в работата на МВР.

България е изправена пред две сериозни опасности - предстоящата нова бежанска вълна и терористите от Ислямска държава. Как ще се справим?

- Това ще стане със съвместните усилия на цялата Европейска общност и в отличното партньорство със САЩ, Израел и стратегическите служби на Русия. Заплахата от тероризъм не е само за една държава, а рискът е огромен и затова трябва да има истински интегритет и партньорство. В момента има политики, които могат да бъдат реализирани на ниво ЕС - като системата "Евродак", която е за нуждите не само за емиграционните, но и полицейските служби. Също така е необходимо да бъде въведена PNR системата за обмяна на резервационни данни на пътници от държавите в ЕС. Мога да дам и други примери, но като цяло реформата "Бисеров-Йовчев" ни отдалечи от евроатлантическите ни ценности.

Остава впечатлението, че веднъж се сближавате с ДПС - например когато гласувахте Закона за държавното обществено осигуряване, друг път сте на двата полюса. Това предварително определена тактика ли е и как гледате на исканията на Лютви Местан за оставка на министри и на предупрежденията за вот на недоверие на кабинета?

- ГЕРБ не прави промяна от начертания път за дясноцентристка политика. Когато бъдем подкрепени от някоя партия, не означава, че имаме "заигравка". Ние отстояваме нашите принципи и ако те намерят разбиране, не смятам, че трябва да имаме проблем с коалиционните партньори.

Що се отнася до искането на оставки - това е политическа тактика на всяка една формация. Ако са преценили, че на този етап могат да извлекат определен политически дивидент пред техните избиратели, трябва да се съобразяваме с тези неприятности, които съпътстват едно управление.

И все пак защо все остават съмненията, че с ДПС играете заедно?

- Това по-скоро са опити за внушения, отколкото реални действия.

Не мога да не Ви попитам и за процесите срещу Вас, които определихте като политически. Вярвате ли в съдебната система и какво очаквате?

- При положение че правим промени в системата, означава, че има някакви дефицити. Изказванията на някои посланици също могат да бъдат изведени като предположения за това.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев