Мария Белова, ГЕРБ: Програмата за енергийна ефективност е реален шанс многофамилните сгради да придобият по-добър вид

Мария Белова
02.02.2015 / 12:39

Създаването на сдружения на собствениците на жилища на сгради е свързано единствено с кандидатстването по програмата за саниране и по никакъв начин, никой не може да се разпорежда с имотите на гражданите, заяви на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Мария Белова по повод масовото разпространение на слух, че чрез създаването на сдруженията ще бъдат отнети жилищата на собствениците.

 

„Абсурдните изказвания и твърдения са опорна точка на опозицията. Това е най-ужасното нещо, което се насажда у хората, с цел да се опорочи една добра и мащабна идея. Апелирам към гражданите да не се поддават на манипулации и да преценят предимствата на програмата. Всички знаем, че може би тя е единствения реален шанс многофамилните сгради да придобият по-добър вид. Вредно е да се спекулира с тази тема! Функцията на това сдружение е свързана единствено с кандидатстването по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища и няма как да бъдат извършени каквито и да било други действия, най-малко разпоредителни”, каза Белова.

 

Шест са основните стъпки в процедурата за кандидатстване по програмата.

На първо място е необходима регистрация на Сдружение на собствениците по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост. Когато сдружението не е учредено от всички собственици, всички нечленуващи собственици заявяват съгласието си с отделна декларация по образец.

 

 

Втората стъпка е свързана с решение на Общото събрание да осигури достъп до всички апартаменти в сградата и да даде съгласие за изпълнение на дейностите, предписани от техническото обследване и обследване за енергийна ефективност, след което се сключва договор между общината и Сдружението. Третата стъпка е подаване на заявление от Сдружението на соствениците за интерес и финансова помощ в общината. Следващият етап е общината да осъществи прием на документи за кандидатстване, оценка, одобрение или отхвърляне.

След одобряването на сградата за саниране, се сключва договор с общината за извършване на дейностите по обновяване на сградата. При шестата стъпка, от името на сдружението, общината сключва договор за целево финансиране с ББР и областния управител.

 

Сдруженията на собствениците подават едно заявление за интерес и финансова помощ за цялата сграда в общината.

Трябва да има 100% съгласие на собствениците, за да се обнови самата сграда и да се изпълнят необходимите дейности по нея, и да се осигури достъп до всички жилища. Ако няма съгласие на всички собственици, няма да може да се изпълни самото обновяване на сградата.

 

 

Сред допустимите дейности по програмата са подмяна на дограма, топлоизолация, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната им ефективност. Предвидено е още реконструкция на вертикална система за отопление в хоризонтална с осигуряване на индивидуално отчитане на разход на топлина за всеки обект при наличие на възможност в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части, газифициране на сгради - само когато е налична градска газоразпределителна мрежа в близост до сградата и мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите.

Програмата включва още обновяване на общи части - ремонт на покрив, освежаване на стълбищна клетка след извършените строителни и монтажни работи.

Няма да се финансират ремонти, обзавеждане и оборудване в жилищата, подмяна на отоплителни тела в самостоятелния обект и подмяна на асансьори с нови или втора употреба.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев