Мария Белова: Законът за подпомагане на земеделците гарантира успешно прилагане на схемите за директни плащания и ПРСР

Мария Белова
09.02.2015 / 11:16

Законът за подпомагане на земеделските производители ще гарантира успешното прилагане на схемите за директни плащания в периода 2015-2020 г. и на Програмата за развитие на селските райони за същия период. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ –Сливен и член на Комисията по земеделие и храни в НС Мария Белова, след като Народното събрание прие на второ четене законопроекта.

Това е добър закон, който цели максимално усвояване на финансовия пакет за директни плащания и развитие на селските райони, повишаване на конкурентоспособността на земеделското производство и на доходите на земеделските производители. Вносителите работиха за промени, които да доведат до оптимизиране работата на институциите, ангажирани с прилагането на схемите и мерките на ОСП, чрез синхронизиране на закона с действащото европейско законодателство.

Измененията предвиждат въвеждане на схемите, изискванията и конкретните национални решения по директните плащания, които да подпомогнат развитието на сектор „Земеделие”. Целта е по-справедливо и по-добро насочване на плащанията чрез прилагане на определени инструменти на политиката, като използване на Схемата за преразпределително плащане, въвеждане на прогресивно намаление на плащанията и използване на дефиницията за активен фермер.

Ще бъде създадена Система за съвети в земеделието в съответствие с действащото европейско законодателство и ще се намалят административната тежест и административните разходи при прилагане на схемите и мерките за подпомагане.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев