Галя Захариева: С колегите от ГЕРБ ще бъдем максимално толерантни и консенсусни, правим го всеки ден

Галя Захариева
24.03.2015 / 15:34

Медия: „Радио К2”

Галя Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

 

Обръщението на президента Росен Плевнелиев към Народното събрание.

 

Галя Захариева заяви, че най-важните послания на президента са били за консенсус и търсене на най-важните за обществото реформи. На въпроса дали казаното от президента ще има някакъв ефект и кога той ще бъде усетен от гражданите тя отговори, че е убедена, че ще има ефект, защото посланието да се намерят общите решения във важните сектори е изключително важно. „Ако ние искаме действително да застанем с открит поглед към обществото, сме длъжни да се съобразим с тази посока на толерантност и консенсус. Убедена съм, че с моите колеги от ГЕРБ ще направим всичко възможно да бъдем наистина максимално толерантни и консенсусни и го правим всеки ден”, категоричен беше народният представител от ПГ на ГЕРБ.

Приетите изменения в Закона за банковата несъстоятелност.

Галя Захариева заяви, че тези промени целят да се защити обществения интерес и да се предпази КТБ от разграбване. Законът урежда статута на временния синдик, който ще бъде с разширени пълномощия. Необходимостта от този закон се е породила от празнотата, която се е появила след отнемането на лиценза на КТБ, защото институцията вече не е със статут на банка. Основната цел на закона е контролът от отнемането на лиценза на КТБ до момента на обявяването й в несъстоятелност. „С временния синдик, който ще подлежи на контрол от парламента и ще бъде предложен от Фонда за гарантиране на вземанията се надяваме, че с правомощията, които ще има, ще се даде по-голяма прозрачност и най-вече ще се даде възможност на хората да разберат наистина какво се случва там и да бъдат предпазени от сериозни злоупотреби, защото в крайна сметка целта ни е да предотвратим разпиляването на публичен ресурс”, обясни Галя Захариева. Тя продължи, че синдикът ще има възможност да иска обезпечение на бъдещи искания, с които се цели попълване на масата на несъстоятелността, като се иска те да бъдат подкрепени с достатъчно доказателства. Самият синдик ще публикува ежеседмични отчети за дейността си. Народният представител от ПГ на ГЕРБ изрази своето убеждение, че тези промени ще допринесат за по-голяма публичност на действията, факт е обаче, че активите на банката са намалели с около един милиард. Със законодателството, което е било променено в края на миналата година, е било забранено да се правят прихващания в резултат на цесии, независимо от това обаче активите намаляват, което поражда съмнения, че е намерен начин за заобикаляне на закона. „Немалко икономисти изказаха резерви относно промените, една от тях е, че по този начин се приключва с банковата независимост в България, има ли такава опасност?”, попита водещата Клара Маринова, на което Галя Захариева отговори, че не е убедена в правотата на тези твърдения, защото става въпрос за защитата на едни сериозни средства, които държавата е отделила. На въпроса дали някога ще се разбере цялата истина около КТБ народният представител от ПГ на ГЕРБ отговори, че всички постъпки, които се предприемат, са с тази цел, това е много важно, защото става въпрос за огромни суми, а освен това трябва да бъдат предотвратени и бъдещи такива действия. Галя Захариева подчерта, че политическото съгласие по приемането на промените в Закона за банковата несъстоятелност е било постигнато с много разговори. Самият премиер е дошъл в пленарна зала, поставил е казуса открито пред всички и е потърсил помощта на всяка една парламентарна група. „Това е начинът – да се търси максимален консенсус за решаване на проблемите в държавата, това не са проблеми на ГЕРБ или Реформаторския блок, а са проблеми на държавата и от всички нас зависи те да бъдат решени”, категорична бе тя.

 

Заменен ли е моделът „Кой” с модела „Свой”, опитват ли се Реформаторите да извиват ръцете на ГЕРБ?

 

Галя Захариева категорично заяви, че не се работи по модела „Кой” и не би искала да чува и коментари за модела „Свой”. „В България трябва да разберем, че на инат нищо не се постига. Аз смятам, че този модел, който се опитваме да покажем пред обществото, е много различен. Нормално е той да буди съмнение и недоверие, защото българинът като че ли вече не вярва, че нещата могат да се случват и почтено и добре”, категорична бе тя. Народният представител от ПГ на ГЕРБ изрази увереността си, че по пътя на разговорите и преговорите могат да се намират решения и затова е доволна, че начинът на работа в 43-то Народно събрание е по-различен. Относно поведението на Реформаторския блок Галя Захариева заяви, че не би се впуснала в коментари на вътрешните отношения в която и да е партия, различна от ГЕРБ. Тя обаче изрази увереност, че Реформаторският блок също осъзнава своята отговорност и с времето всякакви недоразумения ще бъдат изчистени.

Кога ще бъдат усетени ефектите от реформите.

Галя Захариева категорично заяви, че за да бъдат усетени ефектите от реформите в такива тежки и нереформирани сектори, като здравеопазване и енергетика, трябва да се мине през трудни периоди. За да се постигне качеството на живот, което търсим, трябва да се мине през трудни етапи. Реформите не могат да станат от днес за утре, те са съпроводени с много сериозна работа и анализи, трябва обаче и обществото да е готово и да иска провеждането на реформи, независимо от трудностите, през които трябва да се мине. „Ще бъдат ли жертвани реформите заради политическото спокойствие?”, попита водещата Клара Маринова, на което народният представител от ПГ на ГЕРБ отговори, че се надява това да не се случи. Тя даде пример с това, че въпреки че предстоят местни избори, от ГЕРБ са готови до месец да внесат в зала промените в Закона за образованието. Приет е и Законът за енергетиката, където също има стъпки, водещи към реформа в сектора и те не са леки.

 

Балотажът на местните избори в община Сърница.

Галя Захариева изрази своята убеденост, че резултатите от втория тур ще бъдат в полза на ГЕРБ и коалиционните им партньори. Резултатите от избора на общински съвет показват, че гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок са повече, отколкото тези на ДПС. „Аз съм убедена, че ще имаме успех и това показва, че хората имат доверие в това, което се случва, колкото и да е трудно то”, завърши Галя Захариева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев