Бизнесът в Сливен приветства мерките на ГЕРБ за намаляване на бюрокрацията

----
13.03.2017 / 12:55

Кръгла маса на тема „Предприемачество за растеж”, организирана от ПП ГЕРБ, се проведе в Сливен. Във форума взеха участие Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в 43-то Народно събрание, Десислава Танева, министър на земеделието във второто правителство на Бойко Борисов, кметовете на Сливен и Твърдица Стефан Радев и Атанас Атанасов, кандидати за народни представители, сливенски бизнесмени.

Делян Добрев представи трите основни приоритета в икономическата програма на ПП ГЕРБ - намаляване на административната тежест, насърчаване на инвестициите и развитие на капиталовия пазар, който е не по-маловажен за финансирането на бизнеса от банковия сектор.

"През 2016 г. са издадени 998 254 удостоверения от НАП на 130 000 фирми. Това означава, че всяка фирма е ходила до данъчното най-малко 8 пъти или 16, ако не е получила веднага документа. За последните 10-15 години държавата е превърнала бизнеса в куриерска фирма. 128 подписи, становища и печати се изискват от идеята да построиш нещо, до въвеждането му в експлоатация. В Германия са 29" - коментира Добрев.

Той посочи, че през миналата година са издадени и 730 000 свидетелства за съдимост: "Стига се до абсурди - служби да искат документи, които самите те издават. В някои от случаите в общините от 6 документа, които се изискват, 5 ги издава общината. Ще приемем закон, с който ще се забрани на държавните и общински власти да искат документи, издадени от друга администрация. Бюрократичната тежест ще се прехвърли от гражданите към администрацията, която сама ще си набавя необходимите документи. Сега в разкарване напред-назад се губят 2 милиарда лева на година, а това е още над 2 процента ръст на икономиката. Ако това не се беше случило, щяхме да имаме ръст от 5,6%, което би било втори резултат в света след Китай".

"ГЕРБ винаги са се отнасяли добре към бизнеса и затова всички ние сме тук. За пръв път чуваме тези идеи от хора във властта. Процесът с бюрокрацията е лавиноообразен и дано успеете да го спрете!" - призоваха сливенските бизнесмени. Те приветстваха мерките на партията за намаляване на бюрокрацията.

Делян Добрев определи като пълно безумие идеята на БСП за облагане с 20-процентен данък на доходите над 10 000 лв. месечно на физически лица. "Изчислили са, че ще получат 70 милиона, но ще получат нула. Хората знаят поне 3 законни начина да получат 9 999 лв. и пак да платят 10 процента. Нашите опоненти говорят така, защото това се харесва на техния електорат - да накажем богатите. Защо трябва да наказваме богатите?! Трябва да се облекчи бизнесът, за да му върви работата, да разширява своята дейност.

4 150 000 лв. струват допълнителните обещанията на БСП на година. Ако сега бюджетът е с 1-2 процента дефицит, ще стане 7% и за две-три години ще съборят валутният борд. Тогава ще трябва да увеличат данъците. И като видят, че с 10 000 лв. не става, ще свалят на 5 000 лв., после на 2 000 лв., на 1 000 лв., за да могат да съберат някакви пари и да харчат според техните обещания" - заяви Делян Добрев.

Сред въпросите, поставени на организираната от ПП ГЕРБ кръгла маса, бяха идеята за икономическа зона между Сливен и Ямбол, санирането, достъпът до електропреносната мрежа на земеделските производители, проблемите с електричеството за фирмите в малките населени места и др.

"Вие имате най-добрия министър на земеделието в последните 30 години. Имам наблюдение над работата на всички колеги и не го казвам, защото съм в Сливен" - каза още Делян Добрев.

Двамата с Десислава Танева се ангажираха бъдещото правителство на ГЕРБ да работи за решаване на проблемите, поставени на кръглата маса в Сливен.

 

ПП ГЕРБ се явява с номер 11 в бюлетината на изборите.

Още снимки от новината

----
----
----
----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев