Премиерът Бойко Борисов инспектира новата пречиствателна станция за питейни води и НУФИ „Филип Кутев“ в Котел

-----
02.06.2019 / 15:55

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води в Котел по проект на общината. Чрез него ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

„Пречиствателната станция е готова, работи на автоматичен режим, тестваме я“, информираха премиера Борисов от ръководството на съоръжението. Министър-председателят добави, че са изградени над 70 такива обекта.

„Едно голямо благодаря на правителството и на премиера, затова че ни подкрепи в това важно начинание. Котел е възникнал, благодарение на тези три извора, който са близо до нас. Това ни дава живот“, каза кметът на Котел Коста Каранашев.

Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество.

Стойността на проекта е близо 3 млн. лв. За изпълнението му от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2017 г. досега са осигурени малко над 2,5 млн. лв. Предстои остатъкът от средствата също да бъде предоставен на местната администрация.

„България не е само жълтите павета, животът го има и тук“, заяви по време на инспекцията премиерът Борисов.

Министър-председателят инспектира и хода на ремонтите дейности в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност почти 3.8 млн. лв.

В рамките на проекта ще бъде подменена дограмата, ще бъде изградена нова осветителна инсталация и мерки за подобряване на енергийна ефективност на вече съществуващите учебни корпуси и общежития, както и ще бъде осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение. Предвидено е и закупуването на специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците. Проектът включва и изграждането на нова многофункционална зала. Символичната първа копка на ремонта бе направена на 24 май тази година, като срокът за изпълнение е до 15 януари 2020 г.

Заедно с премиера Борисов обновяването на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ провериха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, финансовият министър Владислав Горанов, кметът на Котел Коста Каранашев.

Кметът Каранашев информира министър-председателя Бойко Борисов, че след като се въведат иновации в музикалното училище в Котел, то ще може да приема даровити деца от различни страни на Балканите. А преподавателският състав е най-добрият в страната. Премиерът Борисов обеща пълна подкрепа от страна на правителството по този проект. Министър-председателят отбеляза още, че идеята е по този начин учебното заведение да се превърне в балканско училище за музикални инструменти.

Още снимки от новината

-------
------
------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев