Празникът „Златна праскова" се проведе за 18-та поредна година в село Гавраилово

----
25.07.2019 / 14:34

Празникът „Златна праскова" се проведе за 18-та поредна година в село Гавраилово. Той е под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

През годините събитието се превърна в обединител на опита, новостите в производството на обновени сортове и защита на реколтата, заяви кметът на Гавраилово Димитър Андреев и благодари на всички, участвали в организирането, и провеждането на празника. „Искам да благодаря лично на кмета на Гавраилово господин Андреев за усилията, които полага в организирането на празника и съхраняването на нашата традиция. Това прекрасно село се утвърди като център на производството на праскови в България, традиционен за нашия край отрасъл, който ни кара да се гордеем с добрата продукция. Не е достатъчен само трудът и новите по-модерни технологии, нужна е и Божията помощ. Затова пожелавам да сте здрави, Бог да е с вас, богата реколта и да се радвате на успешна селскостопанска година", каза кметът на община Сливен Стефан Радев. Кметът Радев получи паметен знак като израз на уважение от кмета на селото.

Гост на „Златна праскова“ бе и заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Той приветства всички присъстващи от името на министър Десислава Танева и заяви удовлетворението си от организацията на празника. „Не случайно Сливен и областта са известни като Долината на прасковите. Тук се отглеждат 60% от площите с прасковени насаждения в страната. В община Сливен площите са 23 000 дка, което е близо 97% от всичките площи с праскови в областта. Мога да уверя земеделските производители, че могат да разчитат на нас, защото нашата работа е да отстояваме и защитаваме техните интереси. Един от проблемите е нерегламентираният внос. Министерството е набелязало мерки за вноса на земеделска продукция от чужбина. Една от тях е създаването на база данни на всички търговци с плодове и зеленчуци. Регистърът ще реши проблема с нелегалния внос, тъй като той ще има връзка с Агенция „Митници“ и НАП, а търговците ще трябва да доказват произхода на продукцията. Този регистър ще е готов до края на тази, и ще заработи от следващата година“, каза зам.-министър Маринов.

Гости на празника в Гавраилово бяха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник -кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, общински съветници от ГЕРБ и кметове на населени места, и.д. главен директор на Национална служба „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория" – София Петя Куманова, председателят на Сдружение „Българска праскова" - Сливен Коста Петров.

Празникът беше посетен и от Националния ни отбор по борба за кадетки, които тренират в Сливен.

По време на „Златна праскова“ трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. В осмото издание на конкурса бяха отличени Станимир Христов от с. Голямо Чочовени, Стефка Камбурлиева от Сливен и Иван Иванов от с. Гавраилово.

На технически семинар, организиран от кметство Гавраилово и Института по овощарство, бяха представени актуални тенденции в отглеждането на праскови, агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, възможностите за подпомагане на производителите на праскови от програмите финансирани от ЕС, както и новостите по ОП „Развитие на селските райони 2014 – 2020".

Празникът продължи с богата фолклорна програма, конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Организатори на събитието са Министерството на земеделието, храните и горите, кметството на село Гавраилово, читалище „Слънце – 1928", Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова" ООД.

Още снимки от новината

----
-------
----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев