Село Желю войвода е домакин на Регионалния празник „Маскарадни игри“

-----
23.02.2020 / 13:52

Народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова, общински съветници, представители на структурата и кметове на населени места присъстваха на Регионалния празник „Маскарадни игри“, който тази година се провежда в село Желю войвода. Кметът на Сливен Стефан Радев откри проявата, в която участниците са 450 от населени места в общините Сливен, Тунджа и Стралджа.

„Чрез този празник съхраняваме успешно българските традиции и обичаи с маски, които са част от българското фолклорно богатство. Според вярванията на дедите ни кукерите прогонват злите сили и студа, за да предвещаят здраве и плодородие. Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си. Защото сме българи и фолклорът дава истинския облик на нацията“, каза при откриването Стефан Радев.

Кметът на село Желю войвода Стоян Генов поздрави участниците и им пожела да продължават да предават на поколения напред своите традиции. Сред гостите на празника бяха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и кметове на населени места.

Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Досега те са се провеждали в селата Глушник, Трапоклово, Блатец и Камен. Тази година в Желю войвода участие взеха 15 състава. Всички те получиха награди в различни категории: за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома. Съставите бяха оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; членове - Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

Организатори на „Маскарадни игри“ 2020 са Община Сливен, читалище „Даскал Димитър Димов –1908“ и кметството в Желю войвода.

Още снимки от новината

-------
------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев