Интерес към срещата, инициирана от Десислава Танева, с директора на Агенцията за малки и средни предприятия

среща
16.11.2010 / 14:37

Незадоволително е участието на сливенски фирми в Оперативна програма „Конкурентноспособност” на Агенцията за малки и средни предприятия. Причината, според изпълнителния директор на агенцията Марияна Велкова, е непознаването на възможностите на Оперативната програма и трудностите, които срещат фирмите при подготовката на проектните предложения. Тя сподели намерение нещата да се променят и да се работи в посока за по-голяма информираност. Велкова приема идеята на областна администрация да се предостави кабинет, в който експерт на агенцията да запознава представителите на бизнеса на място с възможностите на програмите и начините за кандидатстване. „Идеята е да се увеличат познанията на фирмите и тяхната информираност по отношение на Оперативната програма и нейните възможности, защото определено това е недостатък. Информационните кампании, които провеждаме, явно са недостатъчни. Затова предвиждаме да правим обучения за бенефициенти. Идеята ми харесва, пилотно ще започнем да я прилагаме в този регион, и ако видим, че тя сработва и дава добри резултати, може и в останалите райони да я приложим”, каза Велкова.

Тя обяви, че 12 фирми от Сливен са сключили договори по различни процедури с Агенцията. От тези, които са в процес на оценка, в момента 16 са кандидатстващи по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия и три - за технологична модернизация в големи предприятия. Те работят в различни сфери на икономиката. Предвижда се да бъде направено предварително проучване за потребностите на фирмите, които в момента изпълняват договори, с тези, с които ще бъдат сключени договори и фирмите, които проявяват интерес към проектната програма. Велкова обясни, че са преработени насоките за кандидатстване и изискванията към фирмите, но има и такива, които няма как да бъдат пренебрегнати - по отношения на категория предприятия, двойно финансиране, обороти, финансова история и т.н. „Но все пак има доста неща, които сме изчистили и максимално опростили. Това, което сега виждаме в новите процедури като недостатъци, в следващите трябва да ги избегнем”, каза тя.

В днешната среща участваха 56 фирми от сливенски регион. Те проявиха интерес към условията за кандидатстване по новите процедури,

какви нови схеми ще бъдат отворени до края на тази и следващата години. Срещата с изпълнителния директор на Агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова се проведе в Областна администрация-Сливен по инициатива на народния представител от ГЕРБ Десислава Танева. Темата бе свързана с Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013.

„Моят мотив за тази покана бе именно отстраняване на пропуските в информираността на бизнеса, които очевидно в момента съществуват и се работи в посока за преодоляването им. Идеята ми беше да отправим покана към фирми, които работят, могат да бъдат потенциални бенефициенти по програмата и да се запознаят с възможностите, които предлага тя. Това е една първоначална среща и се надявам да доведем организацията до край, като догодина срещите да станат регулярни. По този начин бизнесът ще получава информация от първа ръка. Надявам се, че срещата е била полезна и за двете страни. Наистина можем да отчетем, че в Сливен интересът е на едно много ниско ниво, а има много възможности и исках да поставим началото на взаимното опознаване, така че схемите да станат достъпни за сливенския бизнес”, каза Десислава Танева.

Още снимки от новината

среща1

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев