ЕВГЕНИ БАЛЕВ: Сливен не е “червен” или “син”, трябва да остане зелен

-------
28.06.2021 / 10:35

Евгени Балев е роден в Сливен. Състезател и треньор е по колоездене. Многократен шампион на страната и победител в колоездачната обиколка на България през 2007-а. Като народен представител ще работи за създаване на повече възможности за младите хора. Иска да се реализират повече програми за масов спорт.

Може да подкрепите Евгени Балев като гласувате с № 5 в бюлетината, с преференция 104.

 

Въпрос: Защо шампион в колоезденето се кандидатира за народен представител?

 

Евгени Балев:Лесният отговор е - защото ставам част от шампионски отбор, който постигна много победи за България. Иначе имам амбиция да реализирам редица добри идеи, свързани със спорта и младежките дейности. Това е изключително важно за Сливен и региона по няколко причини.

Първо - спортът е превенция и здраве. Пазим младите от опасните изкушения на съвремието, а освен това повишаваме качеството на живот на всички. Второ - спортът и младежките дейности са път, по който трябва да вървим, за да осигурим перспектива за младите. И тази перспектива да е свързана с града. Не на последно място - културата и спортът носят престиж и гордост - както на даден град, така и на държавата като цяло.

Общината ни има традиции в колоезденето, както и в други спортове. Ние трябва да запазим базата и да я развием. Това важи и за редица други градове в страната. В последните години управлението на ГЕРБ постигна много за обновяване на спортната инфраструктура. Това е изключително важна стъпка, защото без нея не може да се развива нито професионален, нито масов спорт.

 

Въпрос: Какви са основните приоритети, на които залагате?

 

Евгени Балев: Разбира се, ние искаме да продължи по-нататъшното изграждане и реконструкция на спортната инфраструктура, повишаване на енергийната й ефективност. Ще работим и за повече нови физкултурни салони в училищата - планираме да изградим средно по 25 изцяло нови салони годишно. Искаме да продължим изграждането и реконструкцията на спортни зали в областните центрове с капацитет до 1500 места, както и изграждането и реконструкцията на терени и тренировъчни съоръжения за елитен и масов спорт и осигуряване на достъп за хората с увреждания.

Ще се стремим да осигурим приоритетно финансиране на проекти за масов спорт с фокус върху лека атлетика, гимнастика, плуване, спортни игри и др. По този начин ще обхванем над 100 000 ученици годишно в извънучилищни спортни дейности, което е около 1/7 от всички ученици в страната.

Да не забравяме и друга важна цел - запазване и повишаване на успехите на нашите спортисти чрез системно подпомагане на спортните федерации, спортистите от националните отбори и координация между държавата и общините в тази дейност. Ще работим и за това България да домакинства още състезания от висок ранг - това е добре за инфраструктурата, но и за позиционирането на страната ни в чужбина.

 

Въпрос: Как един състезател по колоездене гледа на идеята за Европа на две скорости?

 

Евгени Балев: Ще ви отговоря като спортист. На едно състезание медали получават само призовите места. Групата не се движи винаги в пакет и няма как, ако изоставаш - да получиш отличие.

Горе-долу така стоят нещата и в политиката. Големите европейски държави осъзнават, че други (макар и не само от новите членове) не се движат на техните обороти. Аз вярвам обаче, че Европа все още е силна и единна. За да отстояваме обаче ясно и категорично българския национален интерес, трябва да имаме разпознаваеми политици, които говорят като равни с европейските лидери.

Едно кратко връщане в историята дори от последните две десетилетия показва ясно кои политически субекти са познавани и уважавани зад граница. ГЕРБ и СДС продължават да са част от най-голямото политическо семейство в Европа - това на ЕНП. И това е една от темите, по която новите партии трябва да заявят позиция. Такава до момента няма, защото те са фокусирани в “изчегъртване” и заемане на властови позиции, а не се говори за стратегии, програми за управление и политическа ориентация.

Когато има ясни политически цели и се работи правилно - темата за Европа на две скорости все по-малко ще има значение за България. Иначе казано - не трябва да мислим за Европа на две скорости, а как да увеличим скоростта на България и да постигаме видими, качествени резултати.

 

Въпрос: Взимайки повод от темата за политическата ориентация - какъв цвят е Сливен днес?

 

Евгени Балев: Не бяха далеч времената, когато Сливен минаваше за “червен град”. И нищо кой знае колко добро не произтече от това. Днес местната управа е доминирана от ГЕРБ и виждаме множеството позитивни политики и решения в града. Само нека си припомним санирането, което повишава енергийната ефективност, а това носи и екологични ползи. Нека видим и обновения булевард “Хаджи Димитър”, кръговото на “Розова градина”… Сигурно затова в последните години много партии искат да “осиновят” синия цвят, характерен за ГЕРБ и СДС.

Аз обаче гледам на нещата така - Сливен не е “червен” или “син”, трябва да остане зелен. За момента местната управа успява да удържи това положение. Въздухът в града ни е чист, има възможности за спорт и почивка и няма екологичните проблеми, характерни за други кътчета на страната. Неслучайно преди три години Сливен получи награда за “зелен град”. Това е не просто оценка за управлението, но и показател за качеството на живот.

 

Въпрос: Как ще коментирате полярните мнения, свързани с велоалеите в Сливен?

 

Евгени Балев: Сливен има традиции в колоезденето и затова истински съжалявам, че дебатът за качеството се превърна в “за” и “против” велоалеите. Извън това - смятам, че градът ни даже закъсня в развитието на подобна инфраструктура. Вярвам, че работата в тази посока ще продължи и ако има грешки - ще бъдат отстранени.

Нека не забравяме, че в целия процес по проектиране и изграждане трябва да се съобразяваме и с градската среда, възможностите и опита. А Сливен почти нямаше такъв. Затова смятам, че усилията на местната власт трябва да бъдат адмирирани.

Тук отчитам и друго - голяма част от говоренето по темата се засилваше в периодите около предизборните кампании. По същия начин, например, по който една политическа партия реши точно в този момент да внася публично предложения в Общината.

Нека не забравяме, че настоящите избори не са местни, а парламентарни. И сега е важно да осигурим мост между законодателната и изпълнителната власт, мост между централната и местната.

Помним какво беше, когато бивши кметове, не можеха да осигурят ключово финансиране за региона. Не беше толкова отдавна този период, а сега можем и да сравним, виждайки успехите на местната власт в момента.

 

Въпрос: Предстои Ви участие в Обиколката на България. Ще Ви видят ли сливналии като състезател?

 

Евгени Балев: Самостоятелен сливенски отбор не е участвал в състезанието от времето на Милко Димов и Илия Кръстев. Тази година повеждам тима „BLUE ROCKS SLIVEN-FIT SPO”, част от който са и Мартин Стефанов, Александър Жеков, Никола Николов, Георги Балев и Марко Данаилович. 68-то издание на надпреварата стартира на 30 юни и ще приключи на 5 юли като на 4 юли е етапът Сливен-Бургас. Надявам се, че ще се представим достойно. Очакваме и подкрепата на съгражданите ни.

Вярвам, че ще я получим, защото видях и колко хора взеха участие в традиционния велотур, който ГЕРБ Сливен организира в неделя.

 

Въпрос: Какво ще кажете на всички, които се колебаят дали да гласуват?

 

Евгени Балев: На много хора не им е до политически кампании, до празнословие и опити на малцина да се харесат на мнозинството. Затова призовавам сливналии просто да си направят труда да прочетат политическите програми на основните партии. Да, ще е трудно да намерят и разберат идеите на някои от тях. За доста от политическите субекти участието във властта е самоцел и политическото им поведение и тези са изпразнени от съдържание. И казвам това спокойно, защото идеите, експертизата и политическият опит на ГЕРБ и СДС са безалтернативни. И това личи и в програмата на коалицията.

На всички колебаещи се - запитайте се не кой срещу кого е, а кой какво предлага. Вярвам, че след това ще е лесно да изберете номер 5 за силните кандидати на ГЕРБ и СДС!

 

Още снимки от новината

-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев