Десислава Танева: Използването на етническия елемент в изборите и контролирането на вота са недопустими за ГЕРБ

001
05.10.2011 / 12:01

Контролирането на вота и купуването на гласове е един много сериозен проблем по време на всички избори досега. Този контролиран вот, било платен, било манипулиран чрез други методи, е изключително опасен, коментира Десислава Танева, председател на областното ръководство на ПП ГЕРБ, народен представител и председател на Комисията по земеделие в НС. Тези порочни методи се използват най–вече в малките населени места или общини, които са със ясно изразена етническа структура на населението и където това е един отдавна приет начин за участие на населението в изборите. Ние, политиците и органите на реда трябва да вземем всички мерки, за да предотвратим това.

Специално за община Сливен, платеният вот никога не е бил определящ или поне не е бил определящ до този момент. Всеки един гражданин може да провери протоколите от секциите в ромските квартали, включително и от квартал „Надежда”, да види броят на действителните бюлетини, тяхното разпределение и сам ще прецени, че влиянието, което оказват те върху изборния резултат е незначително, но пък за сметка на това създават огромно напрежение и слагат белег на изборите, които ги прави не дотам нормални, опорочават ги.

Мит е, че Лечков купува гласовете на циганите. Вижте резултатите през 2007 в секциите в квартал „Надежда”: Обединение „Тракия” – 1 300 гласа, БСП – 900 гласа, Йордан Лечков – 600 гласа. Нали логиката е, че този който купува, получава най-много гласове! Затова казвам, че е обратното твърдение е мит, легенда е.

Като областен председател на ГЕРБ мога да кажа, че който вземе протоколите от секциите, където гласуват предимно компактните етнически групи и където най- често се упражняват опитите и понякога успешно се реализира и платения вот, ГЕРБ има минимален брой гласове.

Ние от ГЕРБ сме категорични, че купуването на гласове трябва да се предотврати по всеки един законов начин. Призовавам, всички органи на държавната власт да упражнят своите правомощия и да изпълнят своите задължения, така че да гарантират справедлив изборен процес и да не се допусне влиянието на платения вот върху изборните резултати.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев