Васил Йовчев: Ще подкрепя отново кмета Лечков

001
11.10.2011 / 21:11

Интервю на Васил Йовчев, бизнесмен, ръководител на най- голямото текстилно предприятие на Балканите, кандидат за втори мандат в ОбС – Сливен от листата на ГЕРБ

 

- Господин Йовчев, вие нямате нужда от представяне. За сливналии сте добре познат, от четири години работите и за общината в местния парламент. Защо приехте да се кандидатирате още веднъж за общински съветник?

Приех да се кандидатирам за още един мандат в ОбС, защото както досега, така и занапред, моята роля е да подкрепям работата на кмета и на общинската администрация, когато те се опитват да превърнат в реалност това, за което са били избрани от хората.

Повярвал съм още от първия ден в Йордан Лечков поради три основни причини.

Първата е, че той е един успял и известен наш съгражданин, а аз много добре зная, как един човек или една фирма може да се прочуе. Колко години упорит труд, колко усилия и средства са необходими за това. Считам, че Сливен е град, който разполага с един капитал, който е длъжен да използва, но по мое мнение, засега не го прави добре.

Втората причина е че, когато един човек е успял и спечелил пари е много важно да ги вложи в собствения си град. Тогава аз съм способен да се доверя и да вярвам на такива хора. Защото има много хора, достигнали успех, но погледът им е бил отправен навън, към чужбина и на много други места, но не и към родните им градове. Това че инвестираш там, където си израснал, за мен е доказателство, че този човек, вярва в града си, и не просто вярва, а иска да го направи по-добър.

На трето място, виждайки какво реално е постигнал Йордан Лечков през годините, аз мога като гражданин да направя своята преценка, дали той отговаря на моите критерии за управленец. А както виждаме, Лечков не само инвестира в Сливен, но го прави, прилагайки европейски критерии. Такива инициативи не мога да не подкрепя. А оценявайки това, което Лечков прави с екипа си като ръководител на града, мога да кажа, че виждам ролята си в общинския съвет в това да подкрепям действия, водещи до развитие на Сливен.

- Това означава, че трябва да има добро взаимодействие между двете власти - ОбС и кмета, а местния парламент може ли да бъде коректив на действията на администрацията, когато вижда че нещо в тях трябва да бъде поправено?

Общинският съвет, разбира се, че може да бъде коректив, защото именно той е органът, който взима решения. Съществува един дефект в законът за местното самоуправление, защото решенията се взимат от Съвета, а кметът носи отговорността. Но в периода, в който аз съм общински съветник, ми прави впечатление, че кметът взима дейно участие в работа на комисиите, в самите заседания на Общинския съвет. Това е добър знак за взаимодействието на двете власти, каквито всъщност са Общинският съвет и кметската администрация.

- Като ръководител на една от най-тежките комисии, по бюджет и финанси, не мога да не ви помоля да коментирате факта, че община Сливен има два кредита. Именно това се използва от вашите опоненти като те изтъкват, че наличието на банкови задължения може да застраши финансовата стабилност на общината.

Не виждам как решенията на Общинския съвет за взимане на кредити за изпълнение на точно определени мероприятия и програми биха могли да застрашат финансовата стабилност на Сливен като община. На всеки, а още повече на мен, който цял живот се занимава с бизнес и тегли кредити, е известно, че кредит не е лоша дума.

Всъщност именно кредитите дават реалната възможност да се изпълняват програми или мероприятия, независимо дали във фирма, или в един град. Тези кредити реално не надвишават това, което общината реално може да си позволи. Нещо повече, считам че са взети при условия, които са взети при условия и лихвен процент, които не застрашават по никакъв начин стабилността на общината. Освен това, средствата от тях, вложени в мероприятията, за които са определени, ще дадат ефект. Става въпрос за инфраструктура, а добрата инфраструктура води до по-добро качество на живот.

Спекулира се с факта, че общината има кредити. Считам, че който не харчи пари, не може да разчита на нищо. Който харчи пари, просперира, който ги стиска – става все по–беден.

- Предполагам, че тръгвате към втори мандат в ОбС с ясната визия, какво трябва да направите през следващите четири години, кое би трябвало да довършите?

Предизборното време е важно, за да може човек да направи равносметка на свършеното. Аз считам, че през изминалите четири години не малко е направено и не само от Общинския съвет, но и от администрацията. Бих могъл да кажа, че тя е изпълнявала всички свои функции. А това означава, че е бил реализиран един добър бюджет за разплащане на тези дейности. А не бива да забравяме и факта, че са били направени и сериозни инвестиции.

Не бива да бъдем черногледи и да не виждаме факта, че градът ни е един сериозен спортен център и то не само на България, но и на Балканите. Сливен няма нито море, нито други кой знае колко атрактивни възможности, които да предложи. Но Сливен има една спортна база на много високо ниво, привлекателна и за външни посещения, но и даваща възможност и на жителите на града да се възползват от нея. Това означава, че и младите, вместо да стоят на затворено по клубове и кафенета имат възможност да развият и тялото и духа си.

- На 23 октомври правим един сериозен избор, избираме управлението си за следващите четири години, към какво бихте призовали жителите на града?

Въздържам се в такива моменти от призиви. Но лично аз ще подкрепя отново този кмет и предложението за общински съветници. Считам, че хората не могат и няма да бъдат заблудени и самите те най- правилно ще преценят на 23 за кого да гласуват.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев