Васил Йовчев:В Сливен има добра среда за инвестиции

001
21.10.2011 / 14:03

Интервю на Васил Йовчев, бизнесмен, кандидат за втори мандат в общинската листа на ГЕРБ – Сливен

- Господин Йовчев, как може Сливен да стане по-привлекателно място за инвеститорите и каква е ролята на кмета в този процес?

Кметът не е отговорен за инвестициите. Това трябва да стане ясно на всички: нито в правомощията на кмета, нито на Общинския съвет е да инвестира или да осигурява работни места. Инвестициите и правенето на пари не зависят от институциите, а от главата на човек. Който е инициативен, който има идеи, който вярва в себе си, прави инвестиции. Който се страхува, чака някой да го оправи. В Америка и в условията на криза, всеки казва: „Сам ще се оправя”, а при нас винаги чакаме да ни оправи някой друг - или кмет,или министър–председател и т.н.

Искам категорично да заявя, че не кметът е този, който кани или гони инвеститорите и инвестициите в нашия град.

- Разполагате ли с данни, какви инвестиции са направени в Сливен през последните години?

Нямам точна статистика за направените външни инвестиции, но в Сливен те не са малко. Имаме външни инвестиции в текстилната промишленост, в строителството, в енергетиката, там, където има условия за това. Аз считам, че не трябва да се обръщаме само към кмета и да търсим неговата вина за това, че напоследък притокът на инвеститори е по-малък. Напротив, той е направил много за инвестициите в Сливен, като първо е взел имоти, които са на държавата за общината, имоти в центъра на града, военни имоти, а сега и летището. Всичко това подлежи на бъдещо развитие.

Ние трябва да говорим за инициативи, за идеи. Според мен отношението и към външните, и към вътрешните инвеститори трябва да бъде еднакво. Пред всички трябва да се изтъкват предимствата на нашата община.

Мога да дам пример с летището, което благодарение на кмета Лечков беше прехвърлено от държавата към община Сливен. Оттук нататък се очаква да се обсъждат идеи за неговото предназначение и това предстои да се случи. Сливен след направата на магистралата става първият близък голям град с летище до Бургас. Твърде възможно е да стане резервно летище на Сарафово и да обслужва през туристическия сезон Черноморието. Ето една идея, която може да бъде обсъдена. Т.е.Сливен разполага с възможности да привлича бизнеса. Ямбол също.

Това са два града, които са много близки, двата града заедно стават

много атрактивни за инвеститорите, защото тук е съсредоточена голяма

част от населението, заедно и със селата около тях , където все още

работната ръка е нископлатена. Това е сигнал за инвеститорите, които

могат да дойдат, защото в региона е изгодно да се работи от икономическа гледна точка.

Има условия и като данъчна система. Общината Сливен е с най-ниските данъци в страната и това няма да се променя през новия мандат.

- Инвеститорите ще създадат работните места в града, което ще промени коренно ситуацията в Сливен.

Да, така е. Слушам много упреци, че населението в града го напуска и едва ли не града обезлюдява. Не съм на това мнение. Навремето се борихме да бъдем свободни и нашите деца да имат възможност да учат в чужбина, да работят, да придобиват опит и манталитет. Това е един естествен процес. Сега сме го постигнали и съм уверен, че част от тях ще се върнат. Ние трябва да им осигурим условия, те да инвестират тук своите знания, своя опит, своите пари. Много хора от чужбина, посещавайки нашия град го оценяват по отношение на чистотата, озеленяването, осветлението, поддържаните и санираните сгради.

От две години насам ситуацията се промени, градът ни е доста разкопан, но се надявам това скоро да се промени. Допуснаха се грешки, но не само от кмета. Той сгреши в стремежа си всички обекти да се дават на сливенски фирми и парите да остават в града. Грешката се поправи, но се изсипаха много негативи, градът ни остана разкопан.

В тази ситуация вина трябва да се потърси и от тези, които направиха негативни филми, предизвикаха проверки, които прокуратурата отхвърли като неоснователни. Но те показаха града ни в негативна светлина. Това нанесе сериозна вреда върху имиджа на нашия град.

- Как мислите гледат инвеститорите на подобна негативна реклама?

Това сериозно забавя нещата. Ето върху това трябва да се замислим. Кой отблъсква хората – този, който се опитва да представи града ни като

безпросветно място, където цари произвол, или този, който използвайки

всички механизми позволени му от закона, се опитва да стимулира бизнеса.

Пак ще повторя, имаме най-ниските данъци в страната. Държим на ниски

ставки за данък сгради и такса смет. Това е в правомощията на общината,

на Общинския съвет, на кмета. И на нас, общинските съветници ни се иска

да имаме възможността да осигуряваме работа на хората. За съжаление

обаче, това е невъзможно. Но можем да направим така, че фирмите да

дойдат в Сливен. И да останат.

- До изборите остава съвсем малко време, какво е Вашето обръщение към хората в Сливен?

Аз призовавам хората, които ще гласуват на 23 октомври, добре да преценят. Кой в действителност върши и може да свърши работа докрай? И кой само тича по Прокуратурата, пише сигнали и с това спира развитието на града?

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев