Йордан Лечков: Правим Сливен удобен за живеене

001
21.10.2011 / 14:35

Интервю на Йордан Лечков - кандидат на ГЕРБ за кмет на община Сливен

- Г-н Лечков, говорите на предизборните срещи за новите градоустройствени промени, за модернизиране на градската среда. Представете новия булевард „Хаджи Димитър”, за който има готов проект. Какво представлява той?

Това е проект за модернизиране на още един булевард в града, за който екипа на общината положи много труд. Идеята е да не се работи на парче, а цялостно се завърши обектът и да няма нужда поне 20 години да се правят ремонти, кръпки и да се копае отново. Винаги държа на качеството на строителството и затова не прибягваме до временни варианти. Съжалявам, че хората повече година живеят и работят при тези условия, но нека си представят, че след като приключим булевард „Хаджи Димитър”, той ще изглежда по-добре и от бул. „Георги Данчев”. Собствениците на магазини в района ще бъдат компенсирани след като проектът приключи и то в една нова, модерна и удобна градска среда. Преустройството на булевард „Хаджи Димитър” предвижда газификация, подмяна на водопроводната мрежа, велоалеи, паркоместа, места за отдих, кръгово движение. Това е цялостна промяна на централната градска част, която ние ще направим.

- Освен новата подземна инфраструктура, която ще се направи, как ще бъде благоустроено и организирано пространството?

От функционална гледна точка булевардът ще има две активни зони: за автомобилно движение и паркиране и друга зона - обогатена със зелени площи, фонтани и чешми, т. е. места за социални контакти и почивка. Замисълът е да е многофункционално и удобно за всички – пешеходци, автомобилисти, велосипедисти, майки с колички, деца, хора с увреждания, т. е. за всички сливналии и гости на нашия град.

- Ще се облекчи ли автомобилното движение в района?

Автомобилно движение ще стане еднопосочно. На местата за паркиране, автомобилите ще се подреждат косо под 60°. Осветлението по булеварда ще бъде подменено с ново енергоспестяващо, ще има видеонаблюдение на трафика. Двупосочното движение ще се запази от началото на участъка от булеварда до кръстовището с ул.„Димитьр Добрович”. Булевард "Хаджи Димитър" завършва до централния площад на града.

- Какво е предвидено за пешеходците?

Пешеходците ще имат зони за разходка, с модерни пластики, много вода и зелени площи. Ще има подходящи пейки, указателни знаци и табели.

Съществуващият сега малък паркинг пред жилищна сграда, където има банка, ще стане място с водни и зелени площи. Пространствата са напълно достъпни за хората с увреждания. Камери за наблюдение ще осигуряват сигурността на гражданите, опазването на общественото имущество и спазването на реда. Предвижда се озвучаване на градската среда, което е нещо съвсем ново за Сливен. Силата на звука няма да нарушава спокойствието на живеещите наоколо, музиката ще съпровожда пешеходците по тротоара и местата за отдих. При екстремни случаи озвучителната система ще се използва за оповестяване и предупреждение.

- Ще има ли възможност за безжичен интернет?

Да, ще има.

- Съобразен ли е проектът с екоизисванията?

Да. При изпълнението на проекта съществуващите дървета ще бъдат максимално запазени. За поддръжката на зелените и водните площи и за отводняването на пешеходните зони е предвидено необходимото водоснабдяване и канализация. Ще сложим и нови кошчета за отпадъци. Така ще подчертаем, че Общината държи на чистотата в нашия град.

- Какво друго предвиждате за инфраструктурата?

Паралелно с бул. „Хаджи Димитър” ще строим кръгови кръстовища до бившия магазин „Тернопол” и ул. „Братя Миладинови”, пробива на ул. „Раковски” и ул. „Антим Първи”. Така ще решим проблемите на засилващия се автомобилен трафик в центъра на Сливен. За първи път вилната зона на кв. „Ново село” ще има водопровод и канализация.

Убеден съм, че много скоро ще започнем работа по вече отблокираните проекти, финансирани с европейски пари. Подчертавам, че европейските пари ще дойдат едва тогава, когато завършим проектите и проверките от Европейсикя съюз на качеството им са положителни. Затова аз толкова много държа на качеството на строителството, защото го правим с парите на всички нас, а и не бива да се излагаме пред Европа. Сливен заслужава да бъде европейски във всяко едно отношение.

Още снимки от новината

002
002

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев