ПП ГЕРБ-Сливен осигурява аспирация на църквата „Света Богородица”

001
21.03.2012 / 11:18

Областната организация на ПП ГЕРБ-Сливен ще осигури аспирационна система на църквата „Света Богородица” в града. Ще бъдат монтирани две вентилационни маси, плотове и вани от хромникел за поставяне на свещите и устройство за отвеждане на мръсни газове и въздуховодна част към него. Трудът за изработката ще бъде дарение от фирмата - ЕТ „Джонс- Г. Тодоров”.

Отец Янко, който служи в църквата, обяснява за необходимостта от изграждането на такава система : „По празници, когато много хора влизат в храма и запалват свещички, от топлината восъкът пада по пода и има голяма вероятност да стане пожар. Този аспиратор, който ще се направи от двете страни, хем ще обира вредните за здравето на хората изпарения, хем свещите ще могат спокойно да си горят. Вредният въздух ще се извежда навън, няма да пада восък по пода и вътре в църквата ще бъде по-приятно за хората. Когато се обърнах към областния координатор на ГЕРБ Десислава Танева за помощ, тя взе нещата много присърце и аз останах във възторг от нея. Много се трогнах. Чест й прави това, което направи за църквата”.

Сегашните стойки за свещите най-вероятно ще бъдат предоставени на друга църква, след като бъдат поставени новите плотове. Отец Янко съобщи, че вътрешните стени на църквата са подготвени за нови стенописи, но на този етап не може да се започне работа, тъй като струва около 400 – 500 000 лева. Църквата "Св.Богородица" е построена през 1894 година по италиански проект. Намира се на ул. "Св.Св.Кирил и Методий" № 19, в една от шестте махали в миналото, намиращи се в централната част на Сливен, известна като "Делибалта". Характерен за храма е градежът от бигор и айтоски камък.

Църквата е обявена за културен паметник. Заради добрата акустика там се провеждат проявите от Фестивала за източно-православна музика, който организира маестро Методи Григоров.

Още снимки от новината

002
003
004
005

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев