Десислава Танева се срещна с представители на Асоциацията за растителна защита

инж. Васил Сираков
11.09.2012 / 12:32

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева се срещна в Сливен с председателя на Българската асоциация за растителна защита инж. Васил Сираков и членове на организацията. Те дискутираха новия проект на Закон за защита на растенията, който предстои да бъде внесен за одобрение в Министерски съвет и Народното събрание. От асоциацията ще подготвят в писмена форма своите предложения, които да бъдат взети под внимание при окончателното преработване и приемане на закона.

„Комуникацията ни с Десислава Танева бе отлична. Като организация, която се занимава с внос и търговия на продукти за растителна защита в цялата страна, ни притесняват някои неща в закона. Госпожа Танева бе запозната с нашите виждания и поех ангажимент да направя писмено предложения с основните ни съображения. Ще ги изпратим до Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на земеделието и председателя на Народното събрание, за да може нещата да се изчистят сега. Искаме да ги решим в рамките на нашите взаимоотношения с оглед на това да сме максимално полезни”, каза Сираков.

Той информира, че в страната ни има регистрирани над 120 000 производители на растителна продукция, към които законът също трябва да бъде насочен, а не само към хората, които се занимават с внос и търговия на растителна продукция. „В проекта по този закон всички функции по отношение на контрола и приложението на изискванията са оставени на нас. Фирмите, които търгуват на едро и на дребно са около 500. Трябва да се опитаме да насочим закона предимно към производителите и заедно с нашите специалисти – агрономи по растителна защита, да се опитаме да внедрим изискванията в кратки срокове. Предвидено е всички специалисти, които търгуват с продукти за растителна защита за професионална употреба, да имат специален сертификат за право за работа с тях. В същото време такъв сертификат трябва да притежава и оператора в селското стопанство. Ако приемем факта, че закона ще бъде приет през октомври и влезе в сила, практически всички ние, които се занимаваме с този бизнес, ще бъдем в нарушение. Защото няма възможност над 120 00 човека да имат такъв сертификат в рамките на 3, 5 или 10 дни. Второ – в тези сертификати не се прави разлика между дипломиран агроном и специалист, или производственика, който ще ползва тези продукти. И двамата трябва да имат сертификат и да имат писмен тест. Не можем да подлагаме на тест хората от най-ниско ниво на квалификация и тези, които имат висша квалификация”, допълни Сираков.

Според него България няма достатъчно капацитет и възможности да прави проверки на остатъчни количества от пестициди и минерални торове и е нужен ефикасен и действащ контрол. Той информира, че се предвижда в страната по региони да се организират еталонни стопанства, които ще поемат ангажимент да предоставят продукцията си за анализи за остатъчна продукция.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев