Юлиана Колева бе избрана за представител във ВСС без нито един глас против

Юлиана Колева
26.09.2012 / 11:11

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Юлиана Колева бе избрана за член на ВСС от парламентарната квота. На своето заседание днес Народното събрание избра 11 от членовете на ВСС, от общо 17 кандидатури. От 177 народни представители, участвали в гласуването за Юлиана Колева, „за” бяха 171, „въздържали се” – 6 и нито един против.

Останалите членове на ВСС, избрани от парламента, са Васил Петров, Галина Пачовска-Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Михайлова, Магдалена Лазарова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова и Ясен Тодоров.

Гласуването се извърши явно чрез компютризираната система, последователно, по азбучен ред на личните имена на кандидатите. Преди процедурата кандидатите бяха представени от свои колеги.

Припомням, че на 12 септември се проведе открито заседание на Комисията по правни въпроси в парламента, където Колева, заедно с останалите кандидати, представи своята концепция на работата на ВСС. Тя се обяви за утвърждаването на съдебната система като независима и за последователна реформа, която изисква усилията на всички органи на властта в България. Според Колева независимостта на съдебната система е фактор, който е поставен като условие за работа на тази власт, в изпълнение на нейния основен държавен ангажимент – осигуряване на независим съдебен процес. Тя смята, че когато има ясни правила, ВСС ясно ще изпълнява своето конституционно предназначение. Колева критикува липсата на прозрачност по отношение на дисциплинарната практика на настоящия ВСС. В сайта на институцията се публикуват ежегодни отчети за това какви дисциплинарни производства, по какви текстове са провеждани и какви са наказанията по тях, но липсват анализи за уеднаквяване на дисциплинарната практика, материали и документи от които може да се направи извод дали дисциплинарната практика е последователна или не. Според Колева в тази си част Законът за съдебната власт има много пропуски и е необходима промяна за отстраняване на противоречията. Юлиана Колева категорично се обяви за изработване и поддръжка на публичен регистър за решенията на ВСС, включително за дисциплинарните производства. „Максимална прозрачност! Няма друг път. За мен това е максималната гаранция да бъдат преустановени вътрешни зависимости -институционални, бизнес, политически и друго лобиране в лошия смисъл на думата за един или друг ръководител”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев