Диан Червенкондев: „Има шанс проектът Белене да се реализира”

Диан Червенкондев
26.09.2012 / 23:00

Народният представител от ПП ГЕРБ Диан Червенкондев заяви пред ТВ 7, че има малък шанс проектът Белене да се реализира в България. „Това го показахме отговорно и откровено пред Народното събрание, икономическата и енергийна комисии. Това, което не беше се случвало през последните години, се случи – появи се принципен инвеститорски интерес. Доколко е реален и сериозен, тепърва ще разберем, но това е „бялата лястовица”, която дава шанс проектът Белене да се случи”, каза Червенкондев.

Той увери, че когато евентуално се даде мандат на правителството да проведе преговорите, ще се извърши проверка на инвеститора, какъв е произхода на капитала, намеренията му и др. Диан Червенкондев припомни, че основният проблем за АЕЦ Белене е била липсата на финансиране в размер на 20 милиарда лева.

Днес стана ясно, че България може да възобнови проекта АЕЦ „Белене”, след като на Парламентарната комисия по икономика беше представен нов инвеститор. Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев