Диан Червенкондев : Възкресяването на Белене ще е нова национална катастрофа

Диан Червенкондев
14.01.2013 / 17:10

Нашите най-големи опасения са, че с възкресяването на проекта „Белене” България ще бъде вкарана в капана на поредната национална катастрофа. Ако всички кажем „да” и се наложи да правим нова ядрена електроцентрала и това е на площадката Белене, ще възкресим това, което е започнала Тройната коалиция. Това заяви на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на парламентарната анкетна комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата по проекта „Белене” - Диан Червенкондев.

Той подчерта, че се спекулира с цената за централата и цифрите от 4 милиона евро не отговарят на истината. Според становището на независимия консултант по ядрени проекти HSBC, централата ще струва над 10 милиарда евро, като произведената електроенергия ще бъде над 150 лева за мегават или 15 стотинки на киловат и за реализирането на проекта е необходим сериозен кредит, който в момента България не може да си позволи. 20 милиарда кредит означава близо 1 милиард лева лихви на година, каза Червенкондев и допълни : „Тази истина се потвърждава и от докладите и кореспонденцията със стратегическия инвеститор, немския енергиен концерн, който е искал да влезе в този проект. Призоваваме на референдума да се гласува с „не”, което означава „не” на проекта „Белене”, защото ще доведе България до национална катастрофа. От ГЕРБ сме „за” развитието на ядрената енергетика. Доказателство е учредяването на нова компания, която да разработва площадка за нов седми блок на АЕЦ „Козлодуй” от 1000 мегавата. Подадено е заявление за лиценз на площадката до Агенцията за ядрено регулиране”, каза Червенкондев.

Според него опозицията ще бъде принудена да си признае, че е манипулирала гражданите, които са поставили подписа си под искането за референдум.

Утре комисията по проекта „Белене” ще изготви междинен доклад, който ще бъде представен в НС. „Истината е доказана с документи, с доклади. Спекулира се, че без Белене ще сме на свещи”, допълни Червенкондев. Той припомни и някои от констатациите на комисията, сред които продажбата на старото оборудване на Белене. Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” е изпратило писмо, с което изразява желание да закупи част от оборудването. То обаче е продадена на Русия, за което България е получила 89 милиона евро, като продажбата е извършена без тръжни процедури.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев