Първа акция на Българска хранителна банка в Сливен

---
31.01.2013 / 10:14

Първото дарение за Сливен от Българската Хранителна банка бе доставено в сряда. Шест неправителствени организации получиха продукти, които ще разпределят на граждани по предварително изготвени списъци. От Сливен се включиха Съюзът на диабетно болните, Общинската организация на инвалидите, Сдружението за духовни и социални дейности, Ромската академия за образование и култура, както и Сдружение „Диабетик”- Нова Загора и училището в село Баня. Те получиха белени картофи, кетчуп, консерви с лозови сърми и захарни изделия.

„На всеки заявен човек се полагат четири броя консерви, пет или шест килограма картофи и сладки неща, които не предоставяме на диабетиците. Първата акция в Сливен стана благодарение на фирмата, която дарява консервите. В София имахме различна стока и тъй като нямаше как консервите да бъдат раздадени на всички организации, решихме да направим съвместен курс и доставихме и нашите храни”, каза Боян Господинов, който се занимава с логистиката в Българска хранителна банка.

Председателят на Съюза на инвалидите в Сливен Тончо Тончев приветства инициативата и смята, че чрез нея ще се подпомогнат много хора. „В това тежко време е глътка въздух за тях. На някои от нашите членове дори няма кой да им отвори вратата и дарението ще ги зарадва”, каза той.

Продуктите за Сдружението за социални и духовни ценности получи Гинка Стоянова. „Доволни сме от това предложение тъй като имахме проект по развитие на човешките ресурси, обслужвахме 50 болни и възрасти, самотни хора. Знаем, че нуждите са много големи и сме изключително благодарни на организаторите за предоставените възможности да обслужим хората, които имат нужда”, каза Стоянова.

Стела Костова, председател на Ромската академия за образование и култура заяви, че 50 социално слаби семейства, чиито деца посещават подготвителна група за училище, ще получат дарението. Семействата са избрани след преценка на Младежка ромска организация, преподавателите и възпитателите в групите. Дарението ще бъде раздадено днес в сградата на 8 ОУ-Сливен.

Българска хранителна банка започва своята работа и в Сливен по идея на народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева. По нейна покана този месец пристигна изпълнителният директор на банката Мая Калчева. Тя участва в среща с неправителствения сектор и бизнеса, на която представи дейността на организацията. Тогава Десислава Танева заяви, че Сливен има готовност да предостави сладова база – Тържището за плодове и зеленчуци и там вчера първите продукти бяха доставени и разпределени по организациите. Основната идея е фирми от хранителната индустрия да даряват продукция, която не могат да реализират на пазара и да я предоставят чрез Хранителната банка на неправителствените организации, които да разпределят даренията и да ги транспортират по най-бързия и безопасен начин до нуждаещите се. Механизмът Хранителна банка съществува от 45 години, но в България е от няколко месеца.

 

Още снимки от новината

Боян Господинов
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев